Assange queda en llibertat després de cinc anys a la presó
El fundador de Wikileaks admetrà ser culpable d’haver violat la llei d’Espionatge, però la sentència es donarà per complida pel temps que ja ha passat empresonat
Julian Assange, el fundador del portal WikiLeaks, ja està en llibertat. Ha arribat a un acord amb els Estats Units pel qual es declararà culpable d'un càrrec de violació de la llei d'Espionatge, però la seua sentència es dona per complida després dels cinc anys que ha passat en presó al Regne Unit. Este dimarts compareixerà en un tribunal nord-americà i després podrà tornar a Austràlia.
La notícia de l’alliberament d’Assange s’ha celebrat a tot el món, sobretot entre la seua família. La dona, Stella, ha agraït el suport que ha rebut l’entorn familiar des que el 2010 Assange publicara documents classificats.
"Després de més de cinc anys en una cel·la de 2 x 3 metres, aïllat 23 hores al dia, prompte es reunirà amb l'esposa, Stella Assange, i els fills, que només han conegut al pare a través de les reixes", afirma el portal, que conclou el seu missatge en X dient: "La llibertat de Julian és la nostra llibertat".
Assange ha optat finalment per declarar-se culpable com a part d'un acord amb el Departament de Justícia dels Estats Units, que li ha permés eixir de la presó d'alta seguretat on es trobava al Regne Unit. El fundador de Wikileaks va abandonar la presó de Belmarsh i ha partit cap a Austràlia, segons va anunciar este portal a través de la xarxa social X.
WikiLeaks ha difós unes imatges on es pot veure Assange, de 52 anys, revisant uns papers i pujant en un avió. Al llarg del dimarts compareixerà en un tribunal de les illes Marianes, un territori dels Estats Units al Pacífic, on es declararà culpable d'un càrrec de violació de la llei d'Espionatge i que serà condemnat a cinc anys de presó que el tribunal donarà per complits. Tot seguit, quedarà en llibertat i podrà tornar a Austràlia.
La guerra bruta dels EUA
D'esta manera es posa fi a anys de litigis en diferents jurisdiccions del món sobre la filtració de documents classificats. El portal WikiLeaks, fundat per Assange, va publicar uns 250.000 documents secrets que posaven al descobert la guerra bruta per part dels Estats Units a l'Afganistan i l'Iraq, entre ells, un vídeo on es mostrava com les tropes nord-americanes disparaven contra civils.
A més, Assange va ser acusat de diversos delictes sexuals a Suècia, que després van ser retirats. El 2012 es va refugiar a l'ambaixada de l'Equador a Londres fins que en 2019 les autoritats equatorianes li van retirar l'asil polític i va quedar detingut.
Estos últims anys ha estat complit condemna al Regne Unit per violar la llibertat condicional i immers en una llarga batalla judicial per a evitar ser extradit als Estats Units.
Organitzacions defensores de la llibertat de premsa feia anys que demanaven l'alliberament d'Assange i la seua esposa, Stella, ha estat liderant una campanya en la seua defensa amb la participació de famosos i personalitats polítiques.
En transcendir la seua posada en llibertat, la dona del fundador de Wikileaks ha agraït les gestions de l'executiu de Canberra, així com dels seus simpatitzants i activistes que han estat tot este temps lluitant perquè Assange tornara a estar en llibertat.
"Les paraules no poden expressar la nostra immensa gratitud cap a vosaltres. Sí, vosaltres, els que vos heu mobilitzat per anys i anys per a fer això realitat. Gràcies. Gràcies. Gràcies", resa l'emotiu missatge de l'advocada sud-africana.
Per la seua banda, la mare del fundador de Wikileaks, Christine Assange, s'ha mostrat agraïda perquè "el calvari" del fill haja acabat, al mateix temps que ha destacat "la importància i el poder de la diplomàcia discreta", segons un comunicat citat per l'ABC.
"Molts han utilitzat la situació del meu fill per a impulsar les seues pròpies agendes, així que estic agraït a eixes persones invisibles i treballadores que van anteposar el benestar de Julian", ha precisat la mare d'Assange en confessar que els últims catorze anys li han passat "factura com a mare".