AstraZeneca no podrà exportar a tercers si no compleix el contracte amb la UE
Von der Leyen assegura que la farmacèutica ha lliurat menys del 10% de les dosis de la vacuna acordades en el primer trimestre.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha donat suport aquest dilluns al veto d'Itàlia a l'exportació de 250.000 vacunes contra la Covid-19 d'AstraZeneca que estaven destinades a Austràlia. I ha llançat un avís contundent a la farmacèutica anglosueca: si no compleix els contractes de subministrament acordats amb la Comissió Europea, l'executiu comunitari no permetrà més exportacions fora de la Unió Europea (UE). "És un tema de justícia", ha afirmat von der Leyen en una trobada amb corresponsals europeus a Brussel·les, entre els quals estava la Cadena Ser.
Després de diverses setmanes en què les tensions motivades pels ajornaments d'AstraZeneca en la distribució de les dosis de la vacuna pactades amb la UE s'havien relaxat, la presidenta de la CE ha tornat a recordar que, ara per ara, la companyia només ha lliurat menys del 10% de les quantitats promeses en aquest primer trimestre de 2021. El contracte signat amb la companyia, ha insistit, obliga a facilitar un determinat nombre de dosis i davant les mancances considera normal que Europa "exigisca la seua part" de la producció europea d'AstraZeneca. "Quan complisquen el contracte, tornaran a exportar", ha assenyalat la dirigent comunitària.
El pols entre la UE i AstraZeneca va esclatar a finals de gener i va acabar en la creació per part d'Europa d'un mecanisme de control per a exportacions que recentment ha estrenat Itàlia. Així, ha sigut el primer país comunitari a prohibir les exportacions de la producció europea d'una empresa farmacèutica, amb el suport de la CE. La decisió, que va anunciar la setmana passada el nou govern de Mario Draghi, ha impedit l'enviament de fins a 250.000 dosis de la vacuna destinades a Austràlia amb l'argument que són necessàries a Europa per l'escassetat dels compostos i pels ajornaments "inacceptables" de les companyies farmacèutiques.
La mesura, aprovada al gener després de la polèmica per la reducció dels lots que AstraZeneca havia d'entregar durant el primer trimestre, obliga les farmacèutiques a avisar amb antelació les autoritats nacionals sobre quantes dosis fabricades en territori comunitari volen exportar a tercers països, i les nacions han de decidir en 48 hores si en permeten o no la venda, tot i que han de consultar-ho primer a la Comissió Europea. Les dosis es poden bloquejar si es considera que la quantitat que es vol exportar és tan elevada que posa en risc el subministrament de vacunes a la UE.
Davant la petició d'Austràlia perquè es revertisca el veto, Brussel·les insisteix que no es tracta d'una mesura pensada contra el país oceànic, sinò d'un avís a la farmacèutica amb seu a Cambridge perque incompleix de forma "sistemàtica" els compromisos de lliurament amb la UE. L'executiu comunitari destaca, de fet, que la resta de companyies estan exportant els seus productes amb total normalitat. El consorci Pfizer-BioNtech, per exemple, hauria fet exportacions fins a 30 països sense cap problema. I això és possible, ha insistit Von der Leyen aquest dilluns, perquè compleix els seus compromisos amb la UE.