Atles Mundial d'Incendis: el foc ha devorat més de 230.000 hectàrees a Europa el 2023
L'Agència Espacial Europea desenvolupa una ferramenta que ofereix una anàlisi detallada de tots els focs a escala planetària
L'estiu de 2023 està sent especialment complicat al sud d'Europa pels incendis que han devastat part dels països riberencs del Mediterrani. Espanya, per ara, ha quedat relativament al marge de la virulència del foc, que s'ha acarnissat durant les últimes setmanes amb altres territoris de Grècia, Itàlia o Turquia. Les flames han devastat també països mediterranis de la ribera africana, com Algèria i Tunísia, i d'altres més llunyans en el planeta, com el Canadà. Les catàstrofes han deixat en tots els llocs un reguer d'hectàrees cremades, víctimes mortals, milers de persones evacuades i abundants danys econòmics i materials.
Aquest panorama complicat el reflecteix l'Agència Espacial Europea (ESA), que ha llançat una versió actualitzada del seu Atles Mundial d'Incendis. Es tracta d'una eina que utilitza dades de satèl·lits per a oferir una anàlisi detallada dels focs forestals a tot el món i ajudar la societat perquè es faça una idea de la radiografia general.
El planeta viu un augment de les onades d'incendis forestals a causa de la pujada global de les temperatures i la freqüència creixent dels episodis climàtics extrems. Una situació que exigeix "atenció i mesures efectives de manera urgent", assenyala l'ESA en un comunicat. Fins al 29 de juliol passat, la Unió Europea ha vist com el foc destruïa 234.516 hectàrees dels països membres, segons les dades del balanç actualitzat.
Per a recopilar tota la informació i elaborar els mapes, s'empren les dades de la radiació tèrmica infraroja que pren durant la nit el satèl·lit Copernicus Sentinel-3A per a determinar la calor en la superfície terrestre.
L'atles va crear-se el 2019 i serveix de suport tant a les agències europees de protecció civil com als cossos d'emergències i els bombers. La nova versió inclou un panell interactiu perquè els i les usuàries puguen comparar la freqüència dels incendis i analitzar-ne l'evolució en el temps. Per exemple, remarca l'ESA, les dades mostren que el Canadà ha patit 11.598 incendis en els primers set mesos de l'any i que han devorat més de quatre milions d'hectàrees.
L'eina pot ajudar autoritats i investigadors "a entendre millor la incidència dels incendis a escala mundial" i a dissenyar "estratègies més efectives en la prevenció i el combat" el foc, ha subratllat Olivier Arino, tècnic de l'Oficina del Clima de l'ESA.