Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

Augmenta a huit el nombre de civils morts en l'atac rus contra Zaporíjia a Ucraïna

Putin no veu possible unes relacions normals amb Ucraïna si no renuncia a l'ingrés en l'OTAN

Un expert ucraïnés porta restes d'un dron en el lloc d'un atac rus en una zona residencial de Kíiv / Serguei Dolzehnko (EFE)

Huit persones, entre elles un xiquet d'un any, han mort en l'atac amb bombes aèries guiades que Rússia va perpetrar este dijous a plena llum del dia contra l'urbs ucraïnesa de Zaporíjia, una de les grans ciutats del país més pròximes al front, segons indiquen les autoritats regionals ucraïneses este divendres.

En un primer moment les autoritats havien informat de dos morts i una vintena de ferits. “Ha pujat a huit el nombre de morts, entre ells un xiquet d'un any”, ha escrit en les seues xarxes socials el cap de l'Administració Militar regional, Ivan Fédorov, que ha xifrat el nombre de ferits en 42.

Rússia va atacar Zaporíjia amb cinc bombes aèries que van destruir diverses cases i un edifici d'habitatges i van danyar un hospital oncològic.

Al mateix temps, l'administració militar d'Odessa, al sud d'Ucraïna, informa de la mort d'una persona en esta regió durant el ja habitual atac rus amb drons de la nit.

Les forces russes van llançar dijous un altre atac massiu amb drons kamikaze Shahed i d'altres models que va tindre entre els seus principals objectius les ciutats de Kíiv i Odessa.

Putin no veu relacions normals amb Ucraïna si no renuncia a l'ingrés en l'OTAN

D'altra banda, el president rus, Vladímir Putin, ha advertit que no veu possible unes relacions normals amb Ucraïna si el país veí no adopta l'estatus de neutralitat i renuncia a l'ingrés en l'OTAN. Putin ha afegit que "això significarà que Ucraïna serà utilitzada constantment en qualitat d'instrument en mans alienes i en perjuí dels interessos de la Federació Russa". El cap del Kremlin ha subratllat que Moscou està decidit a aplanar el camí per a un "arreglament a llarg termini", de manera que Ucraïna es convertisca en un "estat independent i sobirà".

Sobre la frontera amb Ucraïna, considera que ha de passar per on decidisquen els ciutadans que resideixen en el que va anomenar "territoris històrics" russos, és a dir, les quatre regions ucraïneses ja annexionades per Moscou (Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia).

A més, ha rebutjat una possible "treva de mitja hora o mig any" perquè Occident puga continuar subministrant armament pesant a Kíiv. I ha insistit que les negociacions de pau han de basar-se en la realitat sobre el terreny, és a dir, les conquistes militars russes i els acords aconseguits el març del 2022 a Istanbul.

Les condicions de Rússia

Rússia va plantejar llavors a Ucraïna condiciones com: la neutralitat, reduir al 25% (50.000 homes) la grandària del seu Exèrcit; reconéixer la independència de les repúbliques populars de Donetsk i Luhansk, assumir completament el cost de la reconstrucció del Donbàs i acceptar l'annexió russa de la península de Crimea i el port de Sebastòpol.

El juny passat Putin va posar com a condició per a la pau que Ucraïna retire les seues tropes del Donbàs i del sud del país, i renuncie als plans d'ingressar en l'OTAN.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar