Bangladesh nomena un nou cap de policia després d'una onada de protestes amb més de 400 morts

El moviment estudiantil ha forçat la dimissió i fugida del país de la primera ministra, Sheikh Hasina, després de vint anys en el poder

Milers de persones celebren la dimissió de la primera ministra, Sheikh Hasina, a Dhaka
Milers de persones celebren la dimissió de la primera ministra, Sheikh Hasina, a Dhaka / Mohammad Ponir Hossain (Reuters)

El president de Bangladesh, Mohammed Shahabuddin, ha nomenat un nou cap de Policia per a reemplaçar l'inspector general que ha estat a càrrec del cos durant les protestes estudiantils contra el govern del país, brutalment reprimides i amb un desenllaç de més de 400 morts. L'orde del mandatari per al relleu policial s'ha emés a última hora del dimarts, quan s'ha confirmat també el nomenament immediat de Moinul Islam com a nou inspector general de Policia.

Islam substitueix Chowdhury Abdullah Al Mamun, que va ser designat com a cap policial el setembre de 2022 i estava al capdavant del cos de seguretat quan es contingueren de manera violenta les mobilitzacions antigovernamentals que han propiciat este dimarts la dimissió i fugida del país de la primera ministra, Sheikh Hasina, que encadenava en el poder vint anys. Encara que havien començat pacíficament, en exigència de l'anul·lació d'un sistema de quotes a l'ocupació pública, els manifestants acabaren exigint la renúncia de Hasina per la brutal repressió policial en estes concentracions promogudes pel col·lectiu estudiantil.

Segons un balanç elaborat per EFE, almenys 400 persones han perdut la vida estos dies durant les protestes, víctimes de la violència policial i en enfrontaments amb seguidors de la Lliga Awami, principal partit de dretes a Bangladesh i afí a la fins ara primera ministra Hasina. Entre els morts hi ha quasi dos dotzenes de policies.

Hores abans de ser despatxat, el ja excap de policia ha fet una crida als polítics i líders estudiantils perquè demanaren tothom que no s'atacara cap membre de les forces de l'orde ni a cap instal·lació policial. Després de la renúncia de Hasina, les comissaries han sigut objecte d'atacs i actes vandàlics, en venjança per la repressió de les protestes. Mamun ja havia sigut sancionat pels Estats Units el desembre del 2021 pel paper jugat en casos de violacions dels drets humans a Bangladesh.

Encara que este dimarts no s'han reportat incidents greus i el país asiàtic ha viscut una calma relativa, en les imatges de televisió no s'han vist policies exercint pels carrers, suposadament per temor a represàlies, i en alguns llocs activistes estudiantils han hagut d'encarregar-se de regular el trànsit.

Este dimecres la situació continua aparentment tranquil·la, mentre Bangladesh espera la formació del nou govern interí en el país. Dimarts, el president Shahabuddin ja va anticipar que estarà encapçalat per l'economista Muhammad Yunus, guardonat amb el Nobel de la Pau en 2006.

Precisament este era el candidat estudiantil per a encapçalar l'executiu temporal, després de mantindre durant anys una relació tibant amb la primera ministra, Hasina, i ser sentenciat a presó el passat 1 de gener —encara que va obtindre la llibertat sota fiança—. El nobel bangladeshià es troba actualment a París.

També et pot interessar

stats