Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Bernardo Arévalo, primer progressista que arriba a la presidència de Guatemala

Guatemala tria un canvi de rumb amb l'elecció del seu nou president i rebutja de nou la candidatura de l'ex primera dama Sandra Torres Casanova

El president electe de Guatemala, Bernardo Arévalo, a la Ciutat de Guatemala / Esteban Biba (Efe)

Guatemala ha decidit aquest diumenge un canvi de rumb amb l'elecció de l'acadèmic Bernardo Arévalo de León, de 64 anys, com a nou president per al període 2024-2028 i un nou rebuig a la candidatura de l'ex primera dama Sandra Torres Casanova.

Arévalo de León ha obtingut 2,4 milions de vots en total, la xifra més alta en la història de Guatemala, mentre que Torres ha acumulat 1,5 milions de paperetes a favor seu.

El president electe, del partit polític Moviment Llavor, ha exposat aquesta nit que "les urnes s'han expressat" i "el que el poble crida que ja n'hi ha prou, de tanta corrupció". Així, accepta "amb molta humilitat aquesta victòria" brindada per la població guatemalenca amb un 59% del total de vots.

La victòria reflecteix el canvi de rumb triat pels guatemalencs per a donar l'esquena als partits tradicionals i de dreta que han governat el país des de fa 70 anys.

Considerat un partit progressista i d'esquerra moderada, l'agrupació Moviment Llavor va nàixer de la mà de les manifestacions anticorrupció registrades el 2015 a Guatemala i que van portar a la caiguda del govern d'Otto Pérez Molina (2012-2015) per un escandalós i milionari cas de suborns.

Arévalo de León, que actualment és diputat, ha arribat impulsat per un sòlid vot urbà, amb la promesa de combatre la corrupció al país centreamericà i la intenció d'emular la presidència del seu pare, Juan José Arévalo Bermejo, que va governar el país entre el 1945 i el 1951.

El president recentment electe no ha anunciat el seu gabinet de govern per al període de quatre anys, que iniciarà el 14 de gener en reemplaçament de l'actual mandatari, Alejandro Giammattei.

Un obstacle pendent

L'arribada d'Arévalo de León a la presidència, no obstant això, encara està per confirmar-se de cara a la investidura del 14 de gener, per un període de quatre anys.

Això pel fet que el Ministeri Públic (Fiscalia), la cúpula del qual està sancionada pels Estats Units, va emprendre des del 12 de juliol diversos intents de suspendre el Moviment Llavor a causa d'un suposat cas de signatures falses al partit durant la creació el 2018.

D'acord amb la mateixa Fiscalia, en els pròxims dies es podrien efectuar captures en contra de membres del partit, per la qual cosa els analistes polítics no descarten que existisquen forts intents perquè Arévalo de León no puga ser investit el gener.

També et pot interessar