Biden adverteix que el món està tan prop de "l'Harmagedon" nuclear com en la pitjor crisi dels seixanta
El president estatunidenc adverteix que hi ha un risc real que Putin recòrrega a armes nuclear per a salvar la cara en la guerra d'Ucraïna
Putin no va de farol amb l'amenaça nuclear. Ho ha advertit el president dels Estats Units, Joe Biden, que assegura que la humanitat està en el punt més pròxim a "l'Harmagedon" —el terme bíblic hebreu de l'apocalipsi— des de la crisi dels míssils de Cuba el 1962, en plena guerra freda.
El president estatunidenc ha explicat que el seu homòleg rus, Vladímir Putin, es troba en una situació en la qual és difícil trobar una eixida, especialment després dels últims revessos militars a Ucraïna i que probablement està buscant solucions que li permeten salvar la cara que podrien incloure la carta nuclear. L'avís l'ha fet durant un esdeveniment de recaptació del Partit Demòcrata a l'estat de Nova York.
Biden ha presumit de conéixer "bastant bé" Putin i per això entén que no bromeja ni sobreactua quan insinua que podria utilitzar armes tàctiques nuclears o biològiques per a complir els objectius militars a Ucraïna, després de comprovar que les forces armades russes estan demostrant un nivell inferior al que s'esperava.
"No crec que es puguen usar armes tàctiques nuclears sense acabar en l'Harmagedon", ha apuntat el mandatari.
El passat 28 de setembre l'excancellera d'Alemanya Angela Merkel va instar la comunitat internacional a "prendre de debò" l'amenaça nuclear de Vladímir Putin en cas que senta amenaçada la integritat territorial de Rússia. "No podem minimitzar-les des de l'inici com una fanfarronada", va advertir Merkel, que va demanar que s'interpretaren les seues paraules com un signe de "saviesa política" i no de "feblesa o d'apaivagament". L'excancellera, una de les líders occidentals que millor coneix Putin, ha defés en diverses ocasions una eixida dialogada a la crisi. "Hem de trobar una manera de coexistir malgrat totes les nostres diferències", va dir en un acte polític del mes de juny.
El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va dir aquest dijous que el seu país està "preparat" per a buscar una solució diplomàtica amb Rússia sobre la guerra d'Ucraïna, però va lamentar que Moscou vaja "en l'altra direcció".
El 13 dies en què el món es va acostar a l'apocalipsi
La crisi dels míssils, coneguda a Cuba com la "crisi d'octubre", va tindre lloc l'octubre de 1962, quan els EUA van assabentar-se que l'URSS havia instal·lat a Cuba 42 míssils amb ogives nuclears d'abast mitjà apuntant al seu territori. La tensió creixent entre les potències durant tretze dies va arribar al límit d'un enfrontament nuclear real, que el llavors president estatunidenc John F. Kennedy i el líder soviètic Nikita Jrushov van desactivar a contrarellotge mitjançant un encreuament de cartes.