Biden anuncia que Israel accepta l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza

Netanyahu s’oposava a aquesta exigència des de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre

Joe Biden es reuneix amb Benjamin Netanyahu en la seua visita a Israel / Evelyn Hockstein (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'octubre 2023 - 17:10 Actualitzat: 18 d'octubre 2023 - 22:59

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat aquest dimecres que Israel ha acceptat l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza, una exigència per part de la comunitat internacional a la qual fins ara s'oposava com a represàlia per l’atac de Hamàs del 7 d'octubre que va iniciar l'actual conflicte. "Israel ha acordat que l'assistència humanitària pot començar a traslladar-se d'Egipte a Gaza", ha afirmat Biden en una declaració en la part final de la seua visita a Israel.

Més d'un centenar de contenidors d'ajuda humanitària estan esperant en el pas de Rafah —l'únic de la Franja de Gaza que no controla Israel i que la uneix amb el Sinaí egipci— al l'espera que el govern israelià done el vistiplau perquè entren a l'esmentat enclavament. "Estem treballant en estreta cooperació amb el govern d'Egipte, les Nacions Unides i les seues agències, com el Programa Mundial d'Aliments, i altres socis a la regió perquè els camions travessen la frontera al més prompte possible", ha indicat Biden.

El mandatari ha anunciat, a més, un fons d'ajuda de 100 milions de dòlars en assistència humanitària per a Gaza i Cisjordània, per a donar suport als més d'un milió de desplaçats pel conflicte. "La gent de Gaza necessita menjar, aigua, medicines i refugi", ha incidit el mandatari nord-americà. 

A més, Biden ha avançat que el seu homòleg d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, ha accedit a obrir la frontera que connecta el seu país amb la Franja de Gaza perquè entren vint camions amb ajuda humanitària.

Per la seua banda, el govern israelià ha confirmat en un comunicat, amb matisos, que "Israel no obstaculitzarà els subministraments procedents d'Egipte mentre es tracte únicament d'aliments, aigua i medicines per a la població civil situada al sud de la Franja de Gaza". "Sempre que els subministraments no arriben a Hamàs. S'impedirà que arriben a Hamàs", assenyala un comunicat difós per l'oficina del primer ministre, després d'una reunió del seu gabinet de guerra, que hores abans també s'ha reunit amb Biden.

Després d'onze dies oposant-se frontalment a l'entrada d'ajuda humanitària bàsica des d'Egipte, Israel ha fet ja aquesta concessió "a la llum de l'ampli i vital suport estatunidenc a l'esforç bèl·lic, i a sol·licitud del president". No obstant això, el gabinet de guerra d'Israel ha deixat clar que "no permetrà cap assistència humanitària des del seu territori a la Franja de Gaza mentre no alliberen els captius".

Centenars de milers d'habitants a Gaza estan evacuats al sud de la Franja, on els subministraments d'aigua potable i menjar escassegen enmig d'intensos bombardejos israelians en dotze dies de guerra, que han deixat més 3.400 morts en l'enclavament i almenys 11.000 ferits. L'atac de Hamàs el passat 7 d'octubre a Israel, que va donar principi a la guerra, va causar vora 1.400 morts del costat israelià.

També et pot interessar

stats