Biden fa costat a Israel en l'explosió a l'hospital de Gaza: "Sembla que ho han fet els altres"

La visita del president estatunidenc, en plena escalada de violència, frustra la cimera a quatre bandes amb Jordània, Egipte i l'Autoritat Nacional Palestina per a abordar l'obertura d'un corredor humanitari a Gaza

Salutació entre Netanyahu i Biden, aquest dimecres a Tel-Aviv
Salutació entre Netanyahu i Biden, aquest dimecres a Tel-Aviv / Evelyn Hockstein (Reuters)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat aquest dimecres a Israel per a reunir-se amb autoritats del país i traslladar-los suport enmig de l'espiral de guerra que manté amb l'organització paramilitar islamista Hamàs i que ha elevat el reguer de víctimes mortals a cotes no vistes en dècades, de milers. La visita del mandatari nord-americà es produeix just l'endemà a l'atac brutal a un hospital de Gaza que ha deixat almenys 500 morts palestins del qual el món àrab responsabilitza en bloc Israel. Biden, en canvi, ha donat credibilitat a la versió que dona l'estat hebreu dels fets, després de mostrar-se "trist i indignat". "Segons el que he vist, sembla que ho han fet els altres, no vosaltres. Però hi ha molta gent que no n'està segura", ha dit, poc després d'aterrar a Tel-Aviv.

L'estatunidenc, que ha baixat de l'avió presidencial Air Force One enmig d'un gran desplegament de seguretat, ha abraçat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president, Isaac Herzog, quasi en plena pista d'aterratge. "Benvingut, senyor president. Déu us beneïsca per protegir la nació d'Israel", li han dit. En declaracions als periodistes mentre Biden volava cap a l'Orient Pròxim, el portaveu de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, havia assegurat que el dirigent faria "preguntes difícils" als líders israelians sobre la massacre a l'hospital de Gaza, però no ha donat més detalls.

La vespra, Biden condemnava l'atac contra l'hospital de Gaza i assegurava que la Casa Blanca estava recopilant informació sobre els fets. A hores d'ara l'autoria no està clara. El món àrab responsabilitza unànimement l'exèrcit israelià, com també les milícies armades Hamàs i Jihad Islàmica Palestina. En canvi, el règim hebreu nega cap culpabilitat i assenyala directament a aquest segon grup, al qual atribueix haver llançat un coet en la zona per error. En tot cas, el vessament de sang ha avivat les ja ferotges protestes contra Israel en moltes parts del món.

En aquest context, el viatge del president dels Estats Units i el suport explícit a l'estat hebreu està en el punt de mira. Biden ha garantit a Netanyahu que Washington li proporcionarà tot el necessari per a defensar-se mentre fa la guerra contra Hamàs, a qui ha qualificat com "pitjor" que el Daesh pels seus assassinats de civils israelians en l'atac sorpresa del 7 d'octubre que va desencadenar l'última onada de violència palestina-israeliana. I ha recordat que entre els més de 1.300 morts en aquella ofensiva hi havia 31 nord-americans.

El primer ministre israelià ha agraït al líder estatunidenc la visita i "el profund compromís amb Israel, amb el futur del poble jueu i amb l'estat jueu". Li ha traslladat també gratitud per les manifestacions de suport en el conflicte contra Hamàs i ha cridat al "món civilitzat" a "unir-se per a derrotar" el grup islamista de la mateixa manera que "es va unir per a derrotar als nazis i a l'Estat Islàmic".

Durant el matí, Biden ha mantingut una trobada amb Netanyahu i el gabinet de guerra israelià per tal de fer-se una idea dels plans i objectius del país. Damunt de la taula també està l'assumpte de com fer arribar l'ajuda humanitària a Gaza, on més de dos milions de palestins sobreviuen amb pocs aliments, combustible i aigua a causa del setge total imposat per les forces israelianes.

No hi ha molta certesa sobre què pot aconseguir el president estatunidenc durant aquesta visita. De moment, el bombardeig a l'hospital l'ha frustrada com a missió diplomàtica, ja que Biden tenia previst reunir-se amb els principals líders àrabs en una cimera d'emergència a quatre amb Jordània, Egipte i l'Autoritat Nacional Palestina que finalment no se celebrarà. Tot i demostrar suport explícit al seu aliat Israel, el viatge de Biden al Pròxim Orient havia de calmar la regió, actualment immersa en una escalada de violència inèdita en els últims cinquanta anys per l'enfrontament entre el país hebreu i Hamàs. Netanyahu ha promés aniquilar aquest moviment armat palestí, els combatents del qual matarem 1.300 israelians el 7 passat d'octubre.

Però l'explosió al centre hospitalari ha provocat que Jordània haja decidit cancel·lar la reunió prevista a Amman amb els líders de Jordània, Egipte i l'Autoritat Palestina — el rei Abdullah II, Abdel Fattah al-Sisi i Mahmud Abbas, respectivament— per a reforçar l'ajuda a Gaza i evitar una guerra més àmplia. La intenció de la cimera era discutir com desbloquejar el material humanitari bloquejat a les fronteres pel setge israelià a la Franja i la possible obertura d'un corredor al pas de Rafah, que comunica l'enclavament palestí amb Egipte.

També et pot interessar

stats