Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Biden avança en el camí cap a la Casa Blanca i Trump llança una ofensiva legal per a impedir-ho

Els republicans han presentat quatre demandes contra l'escrutini a Pennsilvània, Michigan, Geòrgia i Wisconsin.

Biden avança en el camí cap a la Casa Blanca i Trump llança una ofensiva legal per a impedir-ho

Joe Biden continua avançant cap a la presidència de la Casa Blanca en una atmosfera de màxima tensió política i entre acusacions de frau, sense proves conegudes, per part del seu rival, Donald Trump. El candidat demòcrata suma 253 compromissaris, dels 270 que necessita per a aconseguir la presidència, pels 213 del republicà. Ara bé, encara no hi ha res decidit. Per aconseguir la victòria Biden necessita guanyar en almenys un dels quatre estats clau en joc: Pennsilvània, Carolina del Nord, Geòrgia i Nevada. I ha de superar la campanya de descrèdit contra el procés electoral que s’ha activat des de la candidatura republicana.

Els de Trump han presentat ja quatre demandes en què qüestionen l'escrutini als estats de Pennsilvània, Michigan, Geòrgia i Wisconsin, on la diferència de vots entre els candidats és mínima. En aquest últim s'ha demanat el recompte total dels vots. En les denúncies al·leguen que es localitzen i que s’invaliden vots que, segons diuen, s’han emés fora de termini.

Aquest dimecres Donald Trump perseverava en l'estratègia iniciada en la matinada de dimartsl'estratègia iniciada en la matinada de dimarts i des del seu compte de Twitter insistia a autoproclamar-se guanyador a Pennsilvània, Geòrgia, Carolina del Nord i Michigan, tot i que l'escrutini continuava en marxa i just quan les projeccions dels principals mitjans de comunicació donaven la victòria a Biden en aquest últim estat.

En els seus tuits Trump advertia d'un "gran nombre de paperetes rebutjades en secret" a Michigan. La xarxa social ha etiquetat els missatges amb l'advertència que "les fonts oficials" no havien declarat encara un guanyador i que les acusacions vessades per l'actual president "poden proporcionar informació enganyosa".

Les acusacions de frau han injectat un poc més de tensió encara, a una societat cada vegada més polaritzada. Ara mateix hi ha manifestacions i protestes en diferents parts del país en tots dos sentits: partidaris de Trump que volen que es frene o invalide algun recompte. I simpatitzants de Biden (o anti-Trump) que demanen el recompte de tots els vots.

Alguns líders republicans s'han desmarcat de la campanya d'acusacions i sospites de Trump. Mitch McConnell, el líder al Senat, ha recordat que els candidats s'han d'adaptar a les regles de cada estat en el recompte i que aquestes no són assumpte del govern federal. Marco Rubio, senador republicà per Florida, ha advertit en un tuit que “prendre's dies per a comptar els vots emesos legalment no és cap frau”.

La tensió electoral amenaça de contaminar el procés durant algunes setmanes més, el temps legal que resta per a confirmar els resultats. Els estats tenen almenys una setmana per a certificar-los, però els terminis es poden ampliar uns dies més si el marge entre els candidats és molt estret. La majoria dels estats han de comunicar el resultat definitiu en les primeres dues setmanes de novembre amb l'excepció de Califòrnia, que pot fer-ho fins al 8 de desembre. I tot sense comptar la dilació que puga resultar de les maniobres judicials de la candidatura republicana contra els escrutinis.

També et pot interessar