Biden passa el testimoni a Harris i crida a "preservar la democràcia" guanyant Trump en les urnes

El president dels Estats Units, visiblement emocionat, s'acomiada en la Convenció Nacional Demòcrata i assegura que l'elecció de la vicepresidenta per a rellevar-lo és "la millor" de tota la seua carrera

Biden i Kamala Harris (dreta i centre) s'agafen les mans a l'escenari de l'United Center, acompanyats per l'home, Doug Emhoff (esquerra)
Biden i Kamala Harris (dreta i centre) s'agafen les mans a l'escenari del United Center, acompanyats per l'home d'ella, Doug Emhoff (esquerra) / Vincent Alban (Reuters)

La primera jornada de la Convenció Nacional Demòcrata, que se celebra esta setmana a Chicago, ha servit per a escenificar oficialment el relleu de Joe Biden a Kamala Harris en el camí a la presidència dels Estats Units. L'encara mandatari ha pujat a l'escenari del pavelló United Center, visiblement commogut, per a donar suport sense fissures a la seua successora, que haurà de batre's en les urnes contra el republicà Donald Trump el 5 de novembre per a estar al capdavant de la Casa Blanca.

L'expectació per la intervenció de Biden en el fòrum era màxima. Els milers i milers de simpatitzants congregats a l'estadi l'han rebut amb una aclaparadora ovació que s'ha estés quasi cinc minuts, fins que ha començat a parlar. "Estime el meu treball, però estime més el meu país", ha clamat el demòcrata durant l'emotiu discurs amb què posa la cirereta a una carrera política de mig segle. Una trajectòria marcada en l'última etapa per les pressions dins del seu propi partit perquè posara fi a les aspiracions de reelecció després dels dubtes que sorgiren sobre la capacitat que tenia per a véncer Trump.

Però, més enllà de la contesa electoral, el primer dia del fòrum demòcrata s'ha convertit en un homenatge a la tasca i el llegat de Biden per al poble estatunidenc. Més d'una vegada el mandatari ha hagut d'eixugar-se les llàgrimes a la tarima des d'on podia contemplar desenes de pancartes blaves decorades amb cors rojos que resaven "Et volem Joe". La seua filla Ashley, encarregada de presentar-lo abans que intervinguera, l'ha descrit com "un dels líders més transcendentals de la història".

L'amenaça de Trump

Biden ha dedicat bona part del discurs a atacar el candidat republicà i avisar de l'amenaça que suposa per a la democràcia, recordant episodis com l'assalt al Capitoli del 2021. "No hi ha lloc als Estats Units per a la violència política, no es pot estimar el país només quan guanyes", ha dit només començar, abans de recordar també que durant la presidència de Trump els nazis, els supremacistes i fins i tot el KKK "s'embraviren" perquè el veien com un "aliat". Per això, ha instat la població estatunidenca a acudir a les urnes per a defensar els valors dels Estats Units. "S'ha de preservar la democràcia" ha avisat.

Amb eixe to seriós el mandatari demòcrata ha passat la batuta a Harris, un relleu que ha descrit com "la millor decisió" de la seua carrera. També ha contat com en estos quatre anys en què ha sigut la seua número dos a la Casa Blanca s'han fet amics, i ha arribat a veure com és una líder "dura" i "intel·ligent".

Mentrestant, Kamala Harris seguia atentament el discurs de Biden des del públic. Quan el president ha acabat, ha pujat a l'escenari amb l'espòs (Douglas Emhoff) i la primera dama (Jill Biden) per a felicitar-lo. Ha sigut aleshores quan Biden ha aprofitat per a prendre-li la mà i alçar-les junts, gest que ha provocat una ovació multitudinària.

Esta, no obstant això, no era la primera aparició de la candidata presidencial en la convenció. Hores abans, havia irromput fugaçment en l'escenari, al ritme de la cançó "Freedom" de Beyoncé, per a retre homenatge al "lideratge històric" de Biden. Amb esta entrada, els assistents es posaren drets, i l'estadi va retronar amb els crits i aplaudiments del públic. "Quan lluitem, guanyem!" arengava Harris, repetint paraules que s'han convertit en lema central de la campanya, envoltada per molts delegats demòcrates que agitaven pancartes.

Aparició de Hillary Clinton

Un altre dels moments més emocionants de la nit tenia lloc amb la intervenció de Hillary Clinton, exsecretària d'estat i excandidata demòcrata en les eleccions del 2016, en què va perdre contra Trump. La també esposa de l'expresident Bill Clinton va animar Kamala Harris a trencar el sostre de vidre en un emotiu discurs en què va emmarcar la campanya actual en la història de la lluita feminista als EUA. "Quan cau una barrera per a una de nosaltres, cau per a totes" va proclamar Clinton, que va fer història en convertir-se en la primera dona a aconseguir la candidatura a la Presidència d'un dels dos partits polítics principals dels Estats Units.

Vestida amb un vestit blanc, el mateix color que va utilitzar en el primer debat presidencial contra el magnat republicà el 2016 per a homenatjar el moviment sufragista, Clinton va afirmar que el progrés no està "garantit" i per això va exhortar els demòcrates a acudir a les urnes per a votar en massa Harris.

L'ombra de Gaza

La nit a Chicago ha estat plena de símbols i no ha pogut alliberar-se de la presència del conflicte a Gaza, que sobrevolava l'ambient. Durant tota la vesprada, als afores de l'estadi on se celebrava la convenció, milers de manifestants prenien els carrers per a pressionar Kamala Harris a retirar el suport a Israel, fent-se ressò d'un descontentament compartit per part de la base demòcrata i en particular els joves. La congressista Alexandria Ocasio-Cortez, paladí de l'ala progressista i primera política a esmentar la guerra a Gaza des de l'escenari de la convenció demòcrata, ha estés una mà a la vicepresidenta Harris dient que treballa "sense descans per a arribar a un alto el foc" al Pròxim Orient i perquè es puguen "alliberar els ostatges".

També et pot interessar

stats