Biden reclama davant de la Xina un lloc per als EUA en la zona Àsia-Pacífic

El president nord-americà ha fet aquestes declaracions en la cimera que se celebra dijous i divendres a San Francisco

Els presidents d'EUA i de Xina, aquesta setmana
Els presidents d'EUA i de Xina, aquesta setmana / Li Xueren / Xinhua News (Europa Press)

El president estatunidenc, Joe Biden, ha reclamat aquest dijous el lloc que es mereixen els Estats Units com un "poder" en la regió de l'Àsia-Pacífic i ha reiterat que no busca el conflicte amb la Xina. Biden ha fet les declaracions a San Francisco durant una reunió d'empresaris que se celebra de manera paral·lela al Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC), que se celebra aquest dijous i divendres.

El president nord-americà s'ha referit a la reunió que va tindre ahir dimecres durant més de quatre hores amb el seu homòleg xinés, Xi Jinping, i ha revelat que li va preguntar per què els Estats Units estan tan involucrat a l'Àsia-Pacífic, una regió que Pequín considera part de la seua esfera d'influència. "Li vaig recordar que estem involucrats a l'Àsia-Pacífic perquè som una nació del Pacífic. Gràcies a nosaltres hi ha hagut pau i seguretat a la regió, i hem propiciat que hi haja creixement. Ell (Xi) no va estar en desacord", ha afirmat.

Biden ha reiterat que no cerca el conflicte amb la Xina i que la seua intenció és "administrar de manera responsable" la competència entre les dues potències, uns comentaris que van rebre l'aplaudiment de l'audiència. No obstant això, el mandatari ha reconegut que no tot és "kumbaya" amb Pequín i ha deixat clar que Washington no està d'acord amb algunes de les pràctiques comercials xineses, per la qual cosa està cercant reduir la seua dependència del gegant asiàtic per a les cadenes de subministrament. "Vull ser clar, estem reduint riscos i diversificant les nostres relacions econòmiques amb la República Popular de la Xina, no desvinculant-nos. Defensarem els nostres valors i interessos de manera ferma", ha emfatitzat.

Biden i Xi van mostrar ahir dimecres cert acostament en una reunió destinada a estabilitzar la tumultuosa relació bilateral i en la qual van arribar a acords per a combatre el trànsit de fentanil i reobrir els canals de comunicació militar. No obstant això, en una roda de premsa al final de la trobada, Biden va qualificar a Xi de "dictador" en resposta a una pregunta a crits d'una periodista, cosa que el Govern xinés ha criticat titllant aqueixa afirmació d'"irresponsable".

Biden acudeix a la cimera amb la intenció de persuadir els seus membres que els Estats Units vol nodrir les relacions comercials amb tota la regió, segons va indicar aquest dijous en una roda de premsa Mike Pyle, un dels assessors presidencials del mandatari.

Un fòrum que agrupa al 40% de la població del planeta

Aquesta és la tercera vegada que els Estats Units exerceix d'amfitrió de l'APEC, després d'haver-ho fet en 1993 a Seattle i en 2011 en Honolulu. APEC, un fòrum fundat en 1989 que actualment representa aproximadament el 40% de la població del planeta, agrupa 21 economies d'Àsia i Amèrica banyades per l'oceà Pacífic: Austràlia, Brunei, el Canadà, Xile, la Xina, Hong Kong, Indonèsia, el Japó, Corea del Sud, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, Papua Nova Guinea, el Perú, Filipines, Rússia, Singapur, Taiwan, Tailàndia, els Estats Units i Vietnam.

També et pot interessar

stats