Blinken visita Israel per a negociar "pauses humanitàries", mentre les tropes encerclen Gaza i parteixen en dos la Franja

Els bombardejos israelians han matat més de vint persones en l'atac a quatre escoles de l'ONU, una al camp de refugiats de Jabalia, on l'aviació va causar una massacre de civils dimarts

La nova imatge del barri de Bureij, un dels més cèntric de Gaza, després del bombardeig d'Isarel
La nova imatge del barri de Bureij, un dels més cèntric de Gaza, després del bombardeig d'Isarel / Stringer (Reuters)

“Hem sobrepassat els afores de Ciutat de Gaza [la principal urbs de la Franja]. Estem avançant (...). Tenim èxits molt impressionants", celebrava la nit de dijous el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en un missatge a les tropes, quan es compleix una setmana de l'inici de les operacions terrestres a l'enclavament palestí. La infanteria israeliana avança des del nord i des de l'est amb suport de l'aviació i cobertura de bucs de guerra. L'exèrcit ha encerclat la ciutat Gaza i ha partit en dos la Franja, després de prendre les vies que connecten el nord i el sud.

Hamàs respon amb tàctiques de guerrilla. Ixen de la xarxa de vora 500 quilòmetres de túnels, colpegen i se'n van. En l'intercanvi del foc ja han mort 24 soldats israelians i una xifra indeterminada de milicians. En l'intent d'acabar amb el grup islamista, Israel no ha cessat de bombardejar la Franja, fet que ha causat milers de víctimes col·laterals. Més de vint persones han mort en l'atac contra quatre escoles de l'ONU que servien de refugi a 20.000 palestins. La més afectada està en el campament de Jabalia, on les bombes que Israel ha llançat sobre un barri residencial han matat desenes de persones en les últimes 72 hores. L'ONU n'ha confirmat almenys 50 víctimes que l'administració de la Franja eleva a prop de 200 en les últimes hores.

Al nord de la Franja, una altra escola del camp de refugiats de Beach ha patit danys i un menor ha mort. Al sud, en dues escoles més convertides en refugi, l'aviació israeliana ha matat dues persones i n'ha ferit una trentena.

Blinken visita Israel per a negociar "pauses humanitàries"

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha aterrat a Israel per a reunir-se amb Netanyahu, en la segona visita a Tel-Aviv des del començament de la guerra de Gaza. Des de la Casa Blanca, s'assegura que es negociaran "pauses humanitàries" per a facilitar l'entrada d'ajuda i l'eixida dels estrangers i palestins amb doble nacionalitat que continuen atrapats a la Franja. Washington ha votat en l'ONU contra la possibilitat d'un alto el foc, seguint la tesi d'Israel que això reforçaria Hamàs. Els atacs aeris, que en teoria l'aviació israeliana du a terme contra posicions de Hamàs, ja han matat 9.000 persones a la Franja, entre elles prop de 3.000 menors, i n'han ferit 30.000 més. Prop d'1,5 milions de persones han sigut forçades a desplaçar-se en la Franja, més de la meitat de la població, i molts busquen desesperadament eixir de l'enclavament pel pas de Rafah, en la frontera amb Egipte.

En tot aquest temps, les milícies palestines no han cessat de llançar coets cap a Israel, la majoria interceptats pel sistema de defensa antiaèria israeliana. Hamàs manté segrestades més de 230 persones des de la incursió del set d'octubre, en què va matar 1.400 israelians. Una dècima part de les morts que ja ha causat la reacció militar del Tel-Aviv.

Relators de l'ONU adverteixen del risc de genocidi

"La magnitud de la tragèdia no té precedents", ha denunciat el cap de la missió de les Nacions Unides a Palestina després de rebre un permís per a visitar Gaza. Philippe Lazzarini ha insistit a demanar un alto el foc, mentre creixen les veus de les Nacions Unides que empren la paraula "genocidi". El temps s'esgota "per a evitar un genocidi i una catàstrofe a Gaza", han advertit en un comunicat set relators especials de Nacions Unides, que descriuen els atacs d'Israel a la població civil com "una violació descarada de la llei internacional i un crim de guerra". Els missatge dels relators té lloc després de la renúncia del cap de l'oficina de Drets Humans de l'ONU a Nova York per la incapacitat de la institució per a frenar "el genocidi que està passant davant els nostres ulls".

Segon espanyol evacuat per la frontera d'Egipte

Mentrestant, unes 300 persones han pogut abandonar la Franja a través de la frontera amb Egipte. Totes estrangeres o amb doble nacionalitat. Entre elles hi ha un segon espanyol, Jesús Pérez, que treballava per a les Nacions Unides, i que segueix l'anestesista valencià voluntari de Metges Sense Fronteres. El govern d'Espanya negocia l'evacuació de Gaza de fins a 170 ciutadans espanyols. Un avió Airbus està preparat per a arreplegar-los a Egipte.

Aquest divendres hi ha previst un discurs des del Líban del líder de la milícia xiïta Hezbol·là, Hassan Nasrallah. La violència s'ha incrementat en els últims dies a la frontera d'Israel amb aquest país, i l'al·locució de Nasrallah podria anunciar una nova escalada bèl·lica.

També et pot interessar

stats