Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Moció de censura interna a Boris Johnson pel Partygate

El primer ministre britànic necessita la meitat dels suports, 180, per a poder continuar en el càrrec

Boris Johnson, al Parlament britànic / Reuters

La continuïtat de Boris Johnson al capdavant del govern del Regne Unit està ara mateix enlaire. Els diputats del Partit Conservador han forçat una moció de censura interna després d'haver aconseguit prou cartes per a posar en marxa la votació aquest mateix dilluns, segons ha anunciat la formació.

El president de l'anomenat Comité 1922 (que agrupa els diputats conservadors sense cartera), Graham Brady, confirmat que un nombre suficient de parlamentaris han sol·licitat la votació. "S'ha superat el llindar del 15% del grup parlamentari que demana un vot de confiança en el líder del Partit Conservador", ha escrit en una nota als legisladors conservadors. "D'acord amb les normes, hui dilluns 6 de juny es farà una votació entre les 18:00 i les 20:00. Els vots es comptaran immediatament després".

Perquè la votació poguera tirar endavant, el comité necessitava rebre un mínim de 54 cartes dels diputats en què demanaren una moció de censura interna per no confiar en la gestió del seu líder. Així, els 359 diputats conservadors votaran si volen que Boris Johnson continue al capdavant del partit i del govern. Nomenat primer ministre el 2019, Johnson necessita obtindre la meitat dels vots (180) o més a favor seu per a mantindre's en el càrrec. Si no hi arriba, es posarà en marxa un procediment per a triar un nou líder del Partit Conservador i cap del govern britànic, amb l'actual mandatari fora de la contesa. En canvi, si guanya la votació, no podrà tornar a convocar-se una iniciativa semblant en contra seua fins que no passe un any. Els mitjans britànics auguren que serà difícil que la moció tire avant, per la quantitat de diputats que encara són lleials a Johnson. La votació és anònima i, per tant, ministres i alts càrrecs de l'executiu poden oposar-s'hi al seu cap sense que el nom isca a la llum. Tot açò dificulta predir amb certesa el nivell de suport amb què podrà comptar el primer ministre a l'hora de la veritat.

Les revelacions sobre l'escàndol conegut a com a Partygate per les festes celebrades il·legalment a les oficines del govern britànic a Downing Street durant la pandèmia han afonat la popularitat de Boris Johnson a nivells mínims fins i tot entre el seu propi partit, on el malestar ha anat augmentant els últims mesos. El mandatari britànic és un dels principals esguitats per la polèmica i, de fet, va ser multat per haver assistit a una de les trobades. El colpidor informe independent elaborat per l'alta funcionària Sue Gray va constatar recentment com tenien lloc les festes —amb fotografies en què es veu al mateix Johnson—, i instava els responsables del país que "assumiren la responsabilitat" per haver infringit les regles anticovid. Fins al moment, Johnson ha descartat dimitir malgrat les contínues peticions d'alguns diputats conservadors i també dels partits de l'oposició britànica.

Desenes de legisladors conservadors han expressat la preocupació que Johnson, de 57 anys, haja perdut l'autoritat per a governar la Gran Bretanya, que s'enfronta al risc de recessió, l'augment dels preus dels combustibles i els aliments i el caos de viatges causat per la vaga a la capital, Londres.

Johnson ja s'ha pronunciat sobre la votació a què serà sotmés aquest mateix dilluns i la considera "una oportunitat per a posar fi a mesos de conjectures" sobre el seu futur polític, segons ha informat una portaveu de la residència oficial del número 10 de Downing Street.

També et pot interessar