La borrasca Boris colpeja Centreeuropa: almenys díhuit morts, huit desapareguts i milers d'evacuats

El temporal recorre la meitat del continent i s'acarnissa a Romania, Polònia, Àustria, la República Txeca i Hongria

Una zona del comtat polonés de Galati, totalment negat este dissabte
Una zona del comtat polonés de Galati, totalment negat este dissabte / George Calin (Reuters)

Les pluges torrencials que porta la borrasca Boris acumulen ja un tràgic balanç humà amb almenys díhuit persones mortes, huit desaparegudes i milers d'evacuades en el centre i l'est d'Europa. Romania, la República Txeca, Polònia i Àustria són els països més colpejats pel temporal que recorre part del continent, deixant inundacions inèdites i danys materials copiosos.

Romania concentra bona part de les víctimes mortals associades a les inclemències meteorològiques, set de les díhuit registrades. El comtat oriental de Galati és la regió més afectada, on les intenses precipitacions han destrossat vora 5.000 cases i mobiliari públic. A més, vora 25.000 veïns s'han quedat sense electricitat i els desallotjats es compten per centenars. Les autoritats nacionals i locals han desplegat un ampli dispositiu per a rescatar i atendre les persones atrapades i han instal·lat campaments i habitatges modulars per als evacuats. El president romanés, el liberal Klaus Iohannis, ha assenyalat que esta tempesta és un nou exemple dels efectes de la crisi climàtica: "El canvi climàtic augmenta el risc associat als fenòmens ciclònics i a les inundacions que provoquen. Amb la freqüència creixent és imperatiu accelerar els projectes d'infraestructura crítica destinats a reduir els riscos", ha dit.

Vista aèria de l'impacte del temporal Boris: les zones negades al llarg de la frontera polonesa-txecoslovaca es veuen en esta imatge obtinguda pel satèl·lit de radar Sentinel-1A
Vista aèria de l'impacte del temporal Boris: les zones negades al llarg de la frontera polonesa-txecoslovaca es veuen en esta imatge obtinguda pel satèl·lit de radar Sentinel-1A / Copernicus

Més al nord, a Polònia, la borrasca Boris s'ha cobrat la vida de quatre persones més i el govern de Donald Tusk ja ha preparat fons d'emergència i sol·licitat ajuda europea. L'executiu polonés ha declarat zona catastròfica diversos districtes de les regions meridionals més afectades: Baixa Silèsia, Silèsia i Opole. A més, s'estan mobilitzant forces addicionals per a combatre les inundacions, mentre que s'ha decidit desallotjar uns 1.600 residents. Quan encara persisteixen les pluges fortes en molts punts de la meitat sud del país, l'atenció dels serveis d'emergència es dirigeix ara a contindre els rius desbordats, i especialment l'embassament de Pilchowice, al sud, que ha començat a eixir-se'n de mare i ha obligat a traure més de 3.000 habitants de les llars. A més, les autoritats locals de Nysia, ciutat al sud de Polònia, han ordenat este dimarts l'evacuació de tota la població per perill imminent de vessament d'un pantà pròxim, mentre la situació en altres zones del país continua sent crítica. A la veïna Kolbiarz, una ràdio local ha assenyalat que la d'ahir va ser "la nit més important en la història" i que estava en joc "la supervivència" de la ciutat.

A Àustria l'assot del Boris ha causat crescudes en els rius no vistes en dècades i ha portat a declarar un dels nou estats federats, la Baixa Àustria, zona catastròfica. Fins al moment s'han confirmat quatre morts: un bomber, dos ancians que van perir ofegats a sa casa i un cadàver sense identificar trobat en un llac. Les masses d'aigua descontrolades han destruït dotze preses en la part afectada del país, mentre que 12.000 llars estan sense llum i en vint-i-tres localitats no hi ha aigua potable. Més de 2.400 soldats participen en les labors d'emergència i en les últimes hores unes 800 persones han hagut de ser rescatades a la Baixa Àustria, que és l'estat federat més gran i poblat de la república alpina. A més, el transport ferroviari i algunes línies de metro a Viena han sigut suspeses. El president, Alexander Van der Bellen, ha cancel·lat un viatge previst a Nova York per a participar en l'Assemblea General de les Nacions Unides a causa del desastre.

Un carrer de la població austríaca de Pottendorf, este dilluns
Un carrer de la població austríaca de Pottendorf, este dilluns / Leonhard Foeger (Reuters)

La República Txeca també pateix els estralls del temporal, especialment al nord, on més de 50.000 llars s'han quedat sense subministrament elèctric. Les autoritats han confirmat que hi ha tres persones ofegades i huit desaparegudes, mentre que la xifra d'evacuats ascendeix a 12.000 en tot el país. Les pluges persistents des de dijous han desbordat molts rius i rierols, i actualment hi ha desenes de llocs que tenen declarat el tercer grau —el màxim— d'activitat de riuades, sobretot a la regió nord-oriental de Moràvia-Silèsia. La ciutat de Litovel, que travessa el riu Morava, es troba inundada en un 80%. "Estem aïllats del món, de moment ací ningú pot entrar ni eixir, només els bombers, perquè en alguns llocs l'aigua ja supera el metre d'altura", ha declarat l'alcalde de la localitat, Viktor Kohout.

A Hongria, les autoritats adverteixen que el riu Danubi podria pujar en les pròximes hores a nivells pròxims als rècords històrics. L'exèrcit ha desplegat equips especialitzats per a reforçar la protecció contra les inundacions, i l'alcalde de Budapest ha dit que estan preparats per a enfrontar una de les crescudes més greus en anys. El primer ministre hongarés, l'ultranacionalista Viktor Orbán, anunciava este dilluns que posposava tots els seus compromisos internacionals per a fer front a la situació. Finalment Bratislava, la capital d'Eslovàquia, ha declarat l'estat d'emergència.

També et pot interessar

stats