El Brasil revoca el decret que prohibia la sembra de canya de sucre a l’Amazònia
Aquesta mesura ha sigut criticada per organitzacions ecologistes, com WWF, per posar en risc les zones protegides.
El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha revocat un decret que prohibia la sembra de canya de sucre a les àrees que encara preserven la vegetació nativa, com l’Amazònia i el Pantanal.
El decret es va aprovar el setembre de 2009, durant el govern de Lula da Silva, amb la finalitat de regular l’expansió sense control del cultiu de canya de sucre en zones que calia protegir. L’Amazònia ocupa vora cinc milions de quilòmetres quadrats, i el Pantanal és un dels aiguamolls més extensos a Amèrica.
La revocació del decret ha sigut durament criticada per diverses organitzacions ecologistes, entre les quals hi ha WWF. D’acord amb l’ONG, el decret firmat en 2009 va ser “fonamental per a projectar el sector sucrer energètic en l’escenari internacional, proporcionava garanties que la producció brasilera seguia criteris ambientals i facilitava l’entrada d’etanol en els mercats amb regles ambientals més rígides”.
El document que ha signat ara Bolsonaro, segons WWF, “posa en risc” no sols la protecció de l’Amazònia i del Pantanal, sinó que també “àrees de vegetació natural abans protegides”, principalment al Cerrado (sabana brasilera).
El Brasil lidera la producció mundial d’etanol
El Brasil, el productor més important al món d’etanol a partir de la canya de sucre, va aprovar la mesura fa una dècada, en un moment en què el que el país liderava un projecte per a incentivar la producció i el consum mundial d’aquest biocombustible per ser menys contaminant que la gasolina.
La Unió de la Indústria de la Canya de Sucre ha afirmat que el sector està compromés amb el desenvolupament sostenible, però considera que el decret de 2009 va tindre un paper important en el passat i actualment ha quedat desfasat davant de la “modernitat del Codi Forestal”.