Brussel·les acusa Apple d'incomplir la llei de mercats digitals i l'investigarà en profunditat

La Comissió Europea creu que la companyia impedeix redirigir consumidors a canals alternatius per a obtindre ofertes i contingut

Façana de les oficines d'Apple a Nova York
Façana de les oficines d'Apple a Nova York / Shutterstock

La Comissió Europea (CE) ha anunciat este dilluns que ha obert una investigació en profunditat contra la companyia Apple després d'haver conclòs, en una anàlisi preliminar, que la tenda digital del gegant tecnològic estatunidenc incompleix la llei de mercats digitals de la Unió Europea. Esta és la norma que regula la competència en internet.

En paral·lel, l'executiu comunitari també ha obert "un nou procediment per incompliment contra Apple —el tercer— perquè sospita que "els nous requisits contractuals per a desenvolupadors d'aplicacions de tercers i botigues d'aplicacions" també incompleixen la normativa comunitària, ha indicat l'organisme en un comunicat.

En cas d'infracció, Brussel·les pot imposar multes de fins al 10% del volum de negocis mundial total de la multinacional i fins al 20% en cas de reincidència. "Sense perjuí del dret de defensa d'Apple, estem decidits a usar les eines clares i efectives de la llei de mercats digitals per a, finalment, obrir oportunitats reals per a innovadors i consumidors", ha declarat el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

La primera investigació, estesa, dona continuïtat a un expedient preliminar iniciat per la CE el passat 25 de març i es refereix a les regles de la botiga digital de la signatura de la poma, l'App Store. Brussel·les creu que les normes de la companyia "impedeixen als desenvolupadors d'aplicacions dirigir lliurement als consumidors cap a canals alternatius per a ofertes i contingut".

La legislació europea estipula que els distribuïdors d'aplicacions a través de l'App Store han de poder, de manera gratuïta, informar la clientela sobre "possibilitats de compra més econòmiques alternatives, dirigir-los a eixes ofertes i permetre'ls comprar". Però, a parer de l'executiu europeu, cap dels tres conjunts de termes comercials que regeixen la relació entre Apple i els desenvolupadors ho permet.

En "la majoria dels termes comercials" per a desenvolupadors, Apple només permet que estos redirigisquen als clients a través d'un enllaç a una pàgina web per a concloure el contracte, en un procés que està subjecte a diverses restriccions "imposades" per l'empresa fundada per Steve Jobs, explica la Comissió. Estes limitacions impedeixen als desenvolupadors "comunicar-se, promocionar ofertes i concloure contractes a través del canal de distribució que trien".

Apple els cobra, a més, una tarifa per cada compra de béns o serveis digitals que un usuari realitza dins dels set dies posteriors a utilitzar un enllaç des de l'aplicació, pràctica que l'executiu comunitari creu que va "més enllà de l'estrictament necessari" per a percebre una remuneració que el gegant digital sí que té dret a cobrar per facilitar l'adquisició d'un nou client.

La companyia pot ara examinar els documents i exercir el dret a la defensa, responent per escrit a Brussel·les. En funció del que conteste, l'ens comunitari podria adoptar una "decisió per incompliment dins dels dotze mesos des de l'obertura dels procediments el 25 de març de 2024", indica la institució.

A més, Brussel·les ha iniciat una nova investigació a Apple per no respectar la normativa digital comunitària pel que fa als termes contractuals que ofereix als desenvolupadors, i també analitzarà el procés per a descarregar i instal·lar botigues d'aplicacions alternatives o aplicacions en els telèfons iPhone. Simultàniament, l'executiu europeu continuarà la recerca preliminar en curs per a aclarir si els controls i revisions establits per Apple per a validar aplicacions i botigues d'aplicacions alternatives per a ser carregades lateralment respecten la llei de mercats digitals que han de complir gegants com Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) i Microsoft.

En cas d'infracció, a banda de les multes esmentades, Brussel·les també pot obligar la firma al·ludida "a vendre un negoci o parts, o prohibir al guardià adquirir serveis addicionals relacionats amb l'incompliment sistemàtic".

També et pot interessar

stats