Brussel·les alerta que Espanya s'arrisca a incomplir les metes de reciclatge per al 2025
No progressa al ritme adequat en les categories de plàstics, alumini, paper i cartó per al 2025 i està lluny de l'objectiu d'un màxim del 10% d'abocament de residus urbans
Fins a 18 països de la UE, entre ells Espanya, corren el risc d'incomplir un o diversos objectius de reciclatge i reutilització per al 2025, segons un informe d'alerta primerenca publicat aquest dijous per la Comissió Europea i elaborat amb dades del 2019 i el 2020. Segons apunta l'executiu comunitari, Espanya no aconseguirà les metes de residus municipals, igual que Estònia, Finlàndia, França, Irlanda, Letònia, Portugal i Suècia.
Els objectius, revisats a l'alça el 2018, exigeixen que els estats membres adopten mesures per a aconseguir almenys el 55% en pes, respecte a la preparació per a la reutilització i el reciclatge de residus urbans; i el 65% respecte al reciclatge de tots els residus d'envasos. Es demana també arribar al 75% per al paper i cartó; al 70% per al vidre; al 50% per a l'alumini; al 50% per al plàstic i al 25% per a la fusta.
En concret, Espanya no progressa al ritme adequat en les categories de plàstics, alumini, paper i cartó per al 2025 i es troba també en el grup de països que "encara estan lluny de l'objectiu d'un màxim del 10% d'abocament de residus urbans que ha d'aconseguir-se d'ací al 2035". Completen el grup Bulgària, Txèquia, Xipre, Croàcia, Eslovàquia, Grècia, Hongria, Letònia, Malta, Polònia, Portugal i Romania.
"Els residus urbans representen entorn d'un 10% del total dels residus generats a la Unió Europea, però suposen un dels fluxos més complexos de gestionar, a causa de la diversitat de la composició, el gran nombre de productors i la fragmentació de competències per a la gestió", ha assenyalat la Comissió. Només nou dels vint-i-set estats membres de la UE (Àustria, Bèlgica, Txèquia, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos i Eslovènia) estan "en camí de complir els objectius del 2025", segons l'informe.
El març un grup de 26 associacions van denunciar Espanya davant la Comissió Europea per incomplir els objectius de reciclatge per al 2020 fixats el 2008, ja que es va quedar en el 40,5% quan s'exigia reduir el 50% dels residus municipals.
Cada any, els europeus generen una mitjana de 530 quilos de residus municipals per persona (residus procedents de les llars i residus similars de les empreses), i aquests residus van créixer un 15% a la UE entre el 2013 i el 2020.