Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS
Ara en la ràdio
BEN MOTIVATS! (reemissió)

Brussel·les desbloqueja 10.200 milions a Hongria la vespra d'una cimera clau sobre Ucraïna

El moviment coincideix en el temps amb l'amenaça d'Orbán de vetar l'obertura de les negociacions d'adhesió amb Kíiv  

El president d'Hongria, Viktor Orbán, en una intervenció al Parlament / Bernadett Szabo (Reuters)

La Comissió Europea ha desbloquejat aquest dimecres a la vesprada 10.200 milions d'euros en fons regionals a Hongria després d'avalar la seua reforma judicial en una decisió que arriba just un dia abans de la cimera en la qual està previst que els líders de la Unió Europea prenguen decisions clau sobre l'adhesió d'Ucraïna i les noves ajudes a Kíiv.

L'executiu comunitari ha pres la decisió després d'una "anàlisi profunda" i "diversos intercanvis" amb les autoritats hongareses que tenien per objectiu descongelar part dels quasi 22.000 milions que Budapest té assignats dins de la política de cohesió per incompliments de la Carta Europea de Drets Fonamentals.

Aquest moviment coincideix en el temps amb l'amenaça del president del país, Viktor Orbán, de vetar l'obertura de les negociacions d'adhesió amb Ucraïna en la cimera de líders del bloc d'aquest dijous i d'aquest divendres, en la qual el polític hongarés també amaga amb bloquejar el nou paquet d'ajuda a Kíiv de 50.000 milions. L'executiu comunitari, no obstant això, ha negat en diverses ocasions que tots dos fets estiguen relacionats i que els fons europeus s'anaren a desbloquejar perquè l'ultranacionalista hongarés donara el vistiplau a aquestes dues qüestions.

En concret, Brussel·les exigia a Hongria mesures per a reforçar el Consell Nacional del Poder Judicial, millorar la independència judicial del Tribunal Suprem, eliminar obstacles perquè els tribunals hongaresos remeten preguntes al Tribunal de Justícia de la UE i reformar el sistema de revisió de les sentències del Tribunal Constitucional. Les autoritats comunitàries han avalat els canvis introduïts per a satisfer aquestes demandes, però han avançat que "vigilaran detingudament i contínuament a través d'auditories i diàleg actiu amb parts interessades" l'aplicació de les mesures adoptades sobre el sistema judicial.

Hongria, no obstant això, no rebrà directament els 10.200 milions alliberats, perquè els fons regionals només són reembossats una vegada que el país demostra que ha executat la despesa pertinent al qual van dirigits. Durant aquest temps, Budapest ha acumulat 500 milions en factures, amb la qual cosa aquesta quantitat sí que podria entregar-se en un primer moment.

En tot cas, continuen congelats els altres 11.700 milions en fons regionals, vinculats a qüestions com la llibertat acadèmica, la llei sobre protecció de la infància —que la Comissió considera dirigida contra el col·lectiu LGTBI i ha portat als tribunals— i les restriccions de l'accés a l'asil.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar