Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Brussel·les proposa obligar els estats membres a emmagatzemar béns bàsics per a situacions d’emergència

Aquest instrument evitaria que alguns països tallaren la circulació d'algunes mercaderies, com va passar amb les mascaretes

Imatge d’arxiu del Parlament Europeu, a Brussel·les / Europa Press

La Comissió Europea ha demanat aquest dilluns tindre poders d'emergència; és a dir, obligar les empreses en sòl europeu a prioritzar determinades produccions, o inclús imposar als estats membre el magatzematge de béns bàsics en situacions d'emergència. D’aquesta manera, Brussel·les vol evitar crisis de proveïment, com ja va ocórrer amb les mascaretes i altres articles essencials durant la pandèmia de coronavirus, quan alguns governs van impedir el pas de mercaderies.

"La covid ens ha ensenyat que el mercat únic no és perfecte. Les mesures unilaterals i la falta de transparència han danyat la lliure circulació de mercaderies quan més ho necessitàvem", ha advertit la vicepresidenta comunitària responsable de Competència, Margrethe Vestager.

Per això, aquest nou instrument d'emergència intervindria en el mercat interior i permetria una resposta coordinada sobre la base d'una escala de risc, amb diferents mesures en funció de si es tracta d'una fase de "preparació, d'alerta o d'emergència".

D'aquesta manera, el primer pas consisteix a comptar amb una xarxa de coordinació i comunicació entre els estats membres i la Comissió Europea, amb plans de contingència adequats abans que el bloc es trobe en situació d'emergència.

En la fase de vigilància, l'executiu comunitari defineix les categories de béns dels quals haurien de constituir-se reserves estratègiques. Se sol·licitaria als governs informació sobre les seues pròpies reserves, per a facilitar la coordinació d’esforços, intercanviar informació i elaborar llistes d'objectius. En cas de no arribar als nivells d'emmagatzematge desitjats, Brussel·les podria imposar a un o diversos països membres objectius precisos d'emmagatzematge.

Finalment, si l'escenari és el d'una emergència per falta de subministrament o problemes en la distribució, els estats membres tindran prohibit adoptar restriccions al moviment de mercaderies, excepte en situacions "excepcionals" i justificades.

A més, Brussel·les podrà recomanar la disponibilitat de determinades produccions, facilitant l'ampliació o la reorientació de les plantes de producció o accelerant la concessió de permisos per a aqueixos béns, així com que faciliten la distribució de reserves estratègiques de manera específica.

La proposta, que encara ha de ser negociada entre els Vint-i-set i l'Eurocambra, advoca per donar poders a la Comissió per a demanar informació a les empreses, i demanar-los que prioritzen comandes clau en situació de crisi. Aquesta sol·licitud, reservada a situacions excepcionals, només es podrà rebutjar si les companyies demostren "raons greus" que justifiquen la negativa o s'exposaran a sancions.

També et pot interessar