Brussel·les tracta de desencallar l’acord sobre el penyal de Gibraltar entre Espanya i el Regne Unit
Un representant de la CE seurà el mandatari espanyol i el britànic per a avançar en les negociacions, que a penes han avançat des del 2021
Una reunió a quatre bandes per a desencallar la negociació de l'acord sobre el penyal de Gibraltar. És l’encontre que acull aquest divendres Brussel·les i que seurà en la mateixa taula el vicepresident de la Comissió Europea encarregat de la relació amb el Regne Unit, Maros Sefcovic; el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, i el seu homòleg britànic, David Cameron, i el ministre en cap de Gibraltar, Fabian Picardo.
L’objecte de la reunió, segons ha explicat el mateix Sefcovic, que negocia en nom dels Vint-i-set l'acord que regularà la relació de Gibraltar amb la Unió Europea després del Brexit, és fer balanç després de les díhuit rondes que s'han celebrat fins a la data des que va arrancar la negociació l'octubre del 2021, sense que des d’aquell moment s’hagen assolit avanços.
"Estem entrant en una fase sensible de les negociacions i la reunió ens ajudarà a avançar en tots els temes importants", indicaven fonts comunitàries. En canvi, el govern espanyol i el britànic han rebaixat les expectatives al fet que es puga anunciar aquest divendres l'acord.
“Estem en una fase en la qual creiem que hem de fer balanç polític del procés”, va afegir. “Hem tingut prou negociacions en l'àmbit tècnic, crec que ara hem d’avançar amb una avaluació dels progressos en l'àmbit polític”, va insistir, celebrant l'"atmosfera constructiva" de les converses.
Albares també reconeixia aquest dijous que les últimes setmanes s'han produït "acostaments importants de les nostres posicions amb el Regne Unit" en les reunions a escala tècnica i ha considerat que, per tant, "la situació comença a estar ja madura".
Per part seua, un portaveu del govern britànic ha explicat que Cameron preveu abordar "els assumptes més complexos" de la negociació amb els interlocutors europeus, si bé ni Londres ni Brussel·les han volgut detallar públicament quins són els principals esculls en la negociació.
Control de fronteres
Brussel·les negocia amb Londres basant-se en l’Acord de la Vespra de Cap d'Any segellat, que van subscriure el govern espanyol i el britànic el 31 de desembre del 2020. Aquest memoràndum preveu la supressió de la reixa i l'entrada de facto de Gibraltar a Schengen. Perquè això es duguera a terme, els controls fronterers havien de traslladar-se al port i l'aeroport.
Ara bé, el Regne Unit rebutja que siguen agents espanyols els que efectuen aquests controls, per això sobre la taula hi ha una proposta perquè durant un període transitori de quatre anys aquesta tasca recaiga en l'Agència Europea de Fronteres, Frontex.
L'objectiu últim, segons han defés tant Londres com Madrid, és instaurar una zona de prosperitat compartida al penyal i el Camp de Gibraltar. Els dos governs també han deixat clar en tot moment que l'acord no afecta de cap manera les respectives reivindicacions de sobirania sobre el penyal.