Ni cantar, ni recitar davant de la gent: els talibans prohibeixen la veu de les dones en públic

La nova llei també marca com a “necessari” que es cobrisquen el rostre i el cos de manera integral per a evitar “causar temptació”

Dos dones amb un vel integral reben ajuda humanitària internacional a Kabul
Dos dones amb un vel integral reben ajuda humanitària internacional a Kabul / Sayed Hassib (Reuters)

El govern de facto de l'Afganistan ha ratificat este dijous a la nit una llei per a "la propagació de la virtut i la prevenció del vici" que obliga a l'ús del vel per a cobrir el rostre de les dones. A més, condemna el so en públic de la veu de dona com una falta contra la modèstia, la qual cosa suposa una interpretació més rigorosa de la xaria o llei islàmica.

La norma, de 35 articles, conté quatre capítols que aborden qüestions com el vel integral per a dones, la vestimenta dels homes, i regulacions dels mitjans de comunicació.

El Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici també s'ha marcat com a objectiu "impedir a la gent participar en prejudicis ètnics, lingüístics i regionals".

La llei estableix com a "necessari" que les dones es cobrisquen el rostre i el cos per a evitar "causar temptació". En esta línia, prohibeix el so en públic o de la veu en alt de dones, incloent-hi cantar, recitar, o parlar enfront de micròfons. Així mateix, prohibeix als conductors transportar dones adultes sense un tutor masculí legal.

Per als homes, l'article 22 prohibeix o condemna l'ús de corbata, afaitar-se o retallar la barba per davall de la longitud d'un puny, o pentinar-se, com a violacions de la llei islàmica. De fet, els talibans han expulsat de les forces de seguretat més de 280 homes per no deixar-se la barba en un any.

El ministeri ha marcat com a línia roja en qualsevol negociació la implementació de la xaria al país i el vel en dones. Encara que gran part de les prohibicions relacionades a dones o la vestimenta s'han implementat al país des que els talibans van tornar al poder, fa exactament tres anys, la llei suposa la uniformitat i el rigor del càstig. En concret, en els darrers dotze mesos han detingut més de 13.000 ciutadans per "actes immorals", segons dades oficials del règim.

També et pot interessar

stats