Primer cara a cara de Rússia i els EUA des que es va iniciar la guerra d'Ucraïna
Els dos països inicien este dimarts a Riad una reunió sense la presència de Kíiv ni de la Unió Europea
Rússia i els Estats Units tornen als cara a cara des que va començar la guerra d'Ucraïna. Els caps de les diplomàcies dels Estats Units, Marco Rubio, i Rússia, Serguei Lavrov, han iniciat este dimarts a Riad la primera reunió a alt nivell entre els seus països des de fa més de tres anys per a normalitzar les relacions bilaterals i assentar les bases per a negociar la fi de la guerra a Ucraïna. Cap representant de la UE ni d'Ucraïna estarà present en la cita.
En esta trobada en el Palau de Conferències de Diriyah de la capital saudita, on estan acompanyats d'alts assessors dels seus respectius països, tenen previst preparar una cimera a Riad entre el president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Es tracta de la primera reunió cara a cara entre un ministre d'Exteriors rus i un secretari d'Estat dels EUA des de la trobada que Lavrov va mantindre amb el seu homòleg estatunidenc Antony Blinken el gener del 2022, un mes abans de l'inici de la guerra a Ucraïna.
Va haver-hi una excepció, però que no va ser per a negociar: va ser una breu trobada el març del 2023 durant una reunió del G20 a Nova Delhi (Índia), en el qual Blinken va traslladar a Lavrov el suport dels Estats Units a Ucraïna, va exhortar Rússia al fet que romanguera en el tractat antinuclear Nou START i al fet que alliberara l'estatunidenc Paul Whelan.
Per la seua banda, l'assessor de l'oficina presidencial ucraïnesa Mikhailo Podoliak ha criticat hui en un missatge publicat en les seues xarxes socials la suposada falta de preparació amb la qual s'ha convocat la trobada.
Rússia espera un "diàleg positiu"
Rússia espera un "diàleg positiu", ha afirmat Kiril Dmitriev, membre de la delegació russa abans de l'inici de les negociacions.
Segons ha recalcat Dmitriev, "trobar vies econòmiques conjuntes i solucions positives als problemes és important, especialment per als Estats Units i per a molts altres països que comencen a comprendre que el mercat rus és extremadament atractiu i que és necessari ser-hi present". "Esperem que la posició de Rússia s'escolte molt clarament i que el diàleg continue", ha afegit.
Un assessor de Zelenski critica les negociacions “improvisades” a l'Aràbia Saudita
L'assessor de l'oficina presidencial ucraïnesa Mijailo Podoliak ha criticat en un missatge publicat en les seues xarxes socials la suposada falta de preparació amb la qual s'ha convocat la trobada d'alt nivell entre representants dels EUA i Rússia que té lloc hui a l'Aràbia Saudita.
Després de denunciar que Rússia va atacar durant la passada nit “el centre de ciutats ucraïneses” amb 176 drons, Podoliak ha demanat fermesa per a forçar a detindre la guerra i ha qualificat d'“improvisades” les negociacions de l'Aràbia Saudita.
Podoliak ha criticat que es responga a l'agressió russa contra Ucraïna amb “ànims en comptes de coerció” i amb “una renúncia voluntària i grotesca a la força en favor d'un apaivagament descoratjador i desmotivat cap a l'agressor”. I ha advertit que esta actitud pot portar a una “falsa pau” que supose en realitat la continuació de la guerra per part de Rússia.
La Xina defén que Europa siga part del procés de pau
El representant permanent de la Xina davant l'ONU, Fu Cong, ha assegurat que el seu país acull amb satisfacció l'acord entre els EUA i Rússia per a iniciar converses de pau sobre Ucraïna, encara que considera "imperatiu" que Europa forme part del procés, ja que el conflicte "s'ha desenvolupat en sòl europeu". El diplomàtic confia que les parts "aborden les causes d'arrel d'esta crisi mitjançant la negociació i troben un marc de seguretat equilibrat, efectiu i sostenible per a aconseguir una estabilitat duradora a la regió".
També ha defés la proposta presentada per la Xina fa ara dos anys, una iniciativa de dotze punts que defenia el respecte a la sobirania i integritat territorial de totes les nacions, però també la presa en consideració de les "legítimes preocupacions de seguretat" dels països.
Macron parla amb Zelenski i insisteix en una "pau sòlida i duradora a Ucraïna"
Per part seua, el president francés, Emmanuel Macron, ha insistit que els països europeus busquen "una pau sòlida i duradora per a Ucraïna", amb "garanties de seguretat fortes i creïbles". Macron, en un missatge en X publicat en la matinada del dimarts, hores després d'una reunió a París amb líders europeus i després de parlar per telèfon amb el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha recalcat que "la clau" està en el treball conjunt d'europeus, estatunidencs i ucraïnesos.
Sobre la negociació també s'ha pronunciat Emmanuel Macron. El president francés ha afegit que, per a aconseguir "una pau sòlida i duradora a Ucraïna", Rússia "ha de cessar l'agressió i això ha d'anar acompanyat de garanties de seguretat fortes per als ucraïnesos". Macron ha insistit també que "els europeus hem d'invertir millor, més i de manera conjunta per a la nostra seguretat i la nostra defensa", dins d'"una agenda de sobirania, seguretat i competitivitat". I ha explicat que els treballs en eixes dos direccions, suport a Ucraïna i desenvolupament de la inversió en defensa, continuaran en el si de la Comissió Europea.
Europa es divideix sobre la discussió de l'enviament de tropes de pau a Ucraïna
La reunió de líders europeus a París sobre la negociació entre els EUA i Rússia per a acabar la guerra d'Ucraïna va constatar divisions sobre si cal abordar l'enviament de tropes de pau, encara que sí que va coincidir que Kíiv i Europa han de ser parts actives per a evitar un tancament en fals del conflicte.
Mentre que els caps de govern d'Espanya i Alemanya, Pedro Sánchez i Olaf Scholz, consideren "prematur" plantejar esta qüestió, el primer ministre britànic, Keir Starmer, es va mostrar favorable a estudiar esta possibilitat.