La CE proposa guardar subministraments per a tres dies per possibles crisis
La mesura està inclosa en el marc d'una nova estratègia de preparació per a afrontar amenaces com desastres, pandèmies, ciberatacs o fins i tot una guerra
La Comissió Europea (CE) ha proposat este dimecres que les llars europees emmagatzemen subministraments essencials per a almenys 72 hores de cara a una possible crisi. La mesura s'inclou en el marc d'una nova estratègia de preparació per a afrontar amenaces com ara desastres naturals, pandèmies, ciberatacs o, fins i tot, una guerra.
“Les noves realitats exigeixen un nou nivell de preparació a Europa. Els nostres ciutadans, els nostres estats membres i les nostres empreses necessiten les eines adequades per a actuar tant per a previndre les crisis com per a reaccionar amb rapidesa quan es produeix una catàstrofe”, ha indicat en un comunicat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen.
Com a exemple, ha dit que “les famílies que viuen en zones inundables han de saber què fer quan les aigües pugen”, i que “els sistemes d'alerta primerenca poden evitar que les regions afectades per incendis forestals perden un temps preciós”.
Evitar la fragmentació en les respostes
La Comissió ha presentat este dimecres la nova estratègia per a ajudar els estats membres a estar preparats davant de crisis i evitar fragmentar les respostes a “reptes que no es poden ignorar”.
Estos són els possibles reptes als quals hem de fer front: les “tensions creixents i els conflictes geopolítics”, les amenaces híbrides i els ciberatacs, la manipulació i la ingerència estrangera en la informació o el terrorisme i la delinqüència organitzada, però també les conseqüències del canvi climàtic i l'augment de les catàstrofes naturals.
Trenta accions clau i un pla d'acció
La proposta inclou trenta accions clau i un pla d'acció amb objectius que afecten a totes les polítiques de la UE i contemplen, entre altres qüestions, promoure la preparació de la ciutadania.
Així, anima la població a adoptar “mesures pràctiques”, com per exemple emmagatzemar subministraments essencials per a un mínim de 72 hores en cas d'emergència.
La CE no prescriurà quines medicines estarien en este kit de supervivència, ja que eixa és una competència dels estats membres, però sí que demana tindre en compte les necessitats dels grups vulnerables de la població.
Van destacar que hi ha països com França que ja detallen eixe tipus de directrius, però que uns altres no, per la qual cosa la idea és crear un marc comú.
Igualment, l'estratègia advoca per instruir a les escoles com afrontar emergències i introduir un Dia de la Preparació de la UE.
A fi de protegir les funcions socials essencials de la Unió, la Comissió demana desenvolupar criteris mínims de preparació per a serveis essencials com hospitals, escoles, transport i telecomunicacions.
En eixe context, fa una crida a millorar l'emmagatzematge d'equips i materials essencials i l'adaptació al clima i la disponibilitat de recursos naturals crítics com l'aigua.
Insta a establir un centre de crisi de la UE
Per a millorar la coordinació de la resposta a les crisis, insta a establir un centre de crisi de la UE per a millorar la integració entre les estructures de crisis existents, així com reforçar la cooperació civil-militar.
Concretament, proposa realitzar exercicis periòdics de preparació en tota la UE que reunisquen les forces armades, la protecció civil, la policia, el personal sanitari i els bombers, i facilitant les inversions de doble ús (civil i militar).
Un altre objectiu és reforçar les capacitats de previsió i anticipació amb una avaluació exhaustiva de riscos i amenaces a escala de la UE que ajude a previndre catàstrofes naturals o amenaces híbrides.
També augmentar la cooperació entre els sectors públic i privat a través d'un grup operatiu, formular protocols d'emergència amb les empreses per a garantir una ràpida disponibilitat de materials essencials, béns i serveis, i assegurar les línies de producció crítiques.
Finalment, la CE insta a cooperar més amb socis de tot el món i, en particular, amb socis estratègics com l'OTAN en matèria de mobilitat militar, clima i seguretat, tecnologies emergents, cibernètica, espai i la indústria de defensa.