Directes
Ara en la televisió
DIECIOCHO
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

El Centre Carter, observador en les eleccions a Veneçuela, diu que "no poden considerar-se democràtiques"

La xifra de morts s'eleva almenys a onze en el segon dia de manifestacions, que acaba amb centenars de detinguts

Protesta contra Maduro a Maracaibo / Isaac Urrutia (Reuters)

El Centre Carter, que ha participat com a observador en les eleccions presidencials de Veneçuela, ha manifestat este dimarts que el procés "no s'ha adequat" als paràmetres i estàndards internacionals d'integritat electoral, per la qual cosa "no poden considerar-se democràtiques". "El Centre Carter no pot verificar o corroborar l'autenticitat dels resultats de l'elecció presidencial declarats pel Consell Nacional Electoral (CNE) de Veneçuela" ha manifestat en un comunicat l'ens fundat el 1982 per l'expresident estatunidenc Jimmy Carter i l'esposa, Rosalynn.

D'acord amb el Centre Carter, l'autoritat electoral veneçolana, que va donar per guanyador l'oficialista Nicolás Maduro quan faltaven més de dos milions de vots per computar, no ha anunciat encara els resultats desglossats per mesa, com li demana l'oposició i bona part de la comunitat internacional, inclosa Espanya. I això que ja han passat més de 48 hores dels comicis, cosa que "constitueix una greu violació dels principis electorals" valora l'organització. Segons l'escrutini provisional del CNE, Maduro s'imposava amb el 51,2% dels suports a l'aspirant de l'oposició antichavista, Edmundo González, a qui li atribuïa el 44%. La diferència entre un i altre està en 704.114 vots, d'acord amb l'ens electoral.

Mentrestant, a Veneçuela continua la crisi oberta arran dels comicis presidencials amb manifestacions ciutadanes en els carrers per segon dia consecutiu i encreuament d'acusacions entre el règim chavista i l'oposició. Les dos parts es responsabilitzen mútuament de la violència registrada en algunes de les protestes, que s'han saldat ja amb almenys onze morts.

La Plataforma Unitària Democràtica (PUD), la coalició opositora més gran del país, ha reunit milers de persones a Caracas, la capital, esperonats per la líder, María Corina Machado, i el candidat presidencial del bloc, Edmundo González. Mantenen que ell és el guanyador real de la contesa i que la victòria de Maduro és un frau. La de dimarts ha sigut la primera protesta organitzada que s'ha produït a gran escala a Veneçuela després que dilluns es registraren nombroses mobilitzacions en diverses regions del país en rebuig al resultat brindat pel CNE, amb el 80% de l'escrutini i sense mostrar les actes. Per les xarxes socials també circulen vídeos en què testimonis del recompte en les meses electorals donen la victòria a l'opositor.

Mentrestant, el règim bolivarià també ha reunit els seus simpatitzants en diferents zones del país, així com a Caracas —on EFE diu haver constatat que no es va permetre l'accés a mitjans independents— per a "celebrar en pau" el que consideren el triomf de Maduro. El mandatari, des del Palau de Miraflores —seu del govern—, ha demanat els seguidors mobilitzar-se "cada dia" per a "restituir la pau, la tranquil·litat i la normalitat".

Detencions i morts

Quatre organitzacions veneçolanes de drets humans comptabilitzen almenys onze persones mortes dilluns en el marc de les protestes contra el resultat oficial dels comicis. La Fiscalia General de Veneçuela ha informat que hi ha vora 750 persones detingudes, acusades d'instigació pública a l'odi, resistència a l'autoritat i, en els casos més greus, de terrorisme. El fiscal general, Tarek William Saab, ha apuntat que 48 policies i militars han resultat ferits en les manifestacions, i un membre de la Força Armada ha perdut la vida "producte dels trets ocasionats pels manifestants" en l'estat septentrional d'Aragua.