Christian Villanueva, expert en el conflicte d’Ucraïna: “No sembla que la guerra acabe amb un únic vencedor”

Entrevistem el director de la revista ‘Ejércitos’ quan fa quasi un any que va començar la invasió russa

Entrevistem Christian Villanueva, director de la revista ‘Ejércitos', quan fa quasi un any que va començar la invasió russa / À Punt NTC

Aquest divendres es complirà el primer aniversari de la invasió russa. El 24 de febrer de l'any passat, Vladímir Putin va iniciar la invasió d’Ucraïna, que va anomenar "operació militar especial". En aquell moment, Rússia controlava el 7% del territori ucraïnés, l'ocupat des del 2014 al Donbass i a la península de Crimea.

Un mes després d'iniciar-se el conflicte, Moscou va arribar al màxim d'expansió, ja que va controlar el 27% d'Ucraïna. Va sumar, de sud a nord, els territoris de Kherson, Mariúpol, els voltants de Khàrkiv i el nord de Kíiv. Un any després, l'ofensiva ucraïnesa ha permés recuperar els voltants de Khàrkiv i Kherson. Rússia ha perdut un 9% del territori que tenia sota control, que ara és del 18%.

Per saber quins són els escenaris que s’obrin ara, À Punt Notícies ha entrevistat Christian Villanueva, director de la revista Ejércitos, un dels especialistes que millor coneix el conflicte des del punt de vista bèl·lic.

A parer seu, no sembla que aquesta guerra acabe amb un únic guanyador, perquè Rússia, tot i l'ofensiva actual al Donbass, avança molt poc i, segons Villanueva, no pareix que el Kremlin tinga forces per a avançar molt més, malgrat l’ofensiva que tenen en marxa. A més, diu que els avanços russos es fan a costa de gran pèrdua de vides. 

Ucraïna, per la seua banda, està pendent de rebre els tancs europeus per a iniciar l'ofensiva a la fi de la primavera i en la qual els avions que demana Zelenski no serien tan imprescindibles per a Villanueva, que afirma que el president ucraïnés hauria de “fer el que puga amb el que té”. 

Per al director de la revista espanyola Ejércitos, els aliats no voldrien una victòria total ucraïnesa, perquè podria desencadenar una escalada nuclear russa. Per això creu que, arribat el moment, algun dels països aliats frenaria Ucraïna perquè no aconseguira avanços que impliquen una escalada de la violència per part de Rússia. Considera que els aliats s'estimen més que Ucraïna estiga en una posició favorable amb vista a unes futures negociacions, que no que guanye per complet la guerra. 

Moscou també s'ho pensarà molt abans d'utilitzar armes nuclears als camps de batalla –afegeix–, perquè no els suposaria avantatges definitius, però sí una represàlia convencional, però fulminant, de l'OTAN, al marge d'una escalada incontrolable.

També et pot interessar

stats