Científics xinesos anuncien que han creat els primers bebés genèticament modificats

La Universitat de Shenzhen, en la qual s'ha dut a terme el projecte, obrirà una investigació, ja que desconeixia els fets i el científic al càrrec feia nou mesos que no treballava.

Científics xinesos anuncien que han creat els primers bebés genèticament modificats

Segons la publicació nord-americana 'MIT Technology Review', científics xinesos han creat els primers bebés genèticament modificats. Encara que la Universitat de Shenzhen, en la qual treballen, no té constància d'aquest estudi i assevera no haver rebut sol·licitud per a dur-lo a terme. 

Els investigadors asseguren que han utilitzat la tècnica del CRISPR/*Cas9 en dues bessones, Lulu i Nana, per a immunitzar-les davant el VIH, el còlera o la pigota. La revista MIT ressalta que el treball encara no ha sigut publicat en revistes, però l'investigador He Jiankui ha pujat a Youtube el procés de fertilització que va seguir fins a aconseguir el naixement. L'investigador confirma que el pròxim mes es donaran a conéixer més detalls sobre el projecte.

Segons Jiankui, la modificació o “desactivació” del gen CCR5 no pretén eliminar malalties genètiques, sinó desenvolupar habilitats naturals per a resistir futures infeccions de VIH. La tecnologia utilitzada està prohibida als Estats Units i Europa, amb la qual cosa, on alguns veuen un nou mètode per a eliminar malalties genètiques, uns altres veuen eugenèsia.

En 2016 un grup de científics xinesos ja va utilitzar en pacients amb càncer de pulmó la modificació genètica CRISPR. No obstant això, al Regne Unit van descobrir que la tecnologia d'edició genètica pot causar més danys a les cèl·lules del que es creia fins ara.

Primeres  reaccions i  controvèrsia

La Universitat de Ciència i Tecnologia del sud de la ciutat de Shenzhen ha anunciat que obrirà una investigació, ja que desconeixia el projecte de Jiankui i, en l'àmbit administratiu, el professor portava en excedència des de febrer d'enguany. A més, afig que la recerca suposa una “greu violació de l'ètica i els estàndards acadèmics”.

En declaracions als mitjans, el científic Wu Zunyou s'ha posicionat en contra de l'edició genètica i la seua aplicació en éssers humans. L'estudi és polèmic i ha deslligat controvèrsies entre els acadèmics i els ciutadans del país “per la seua ètica i la seua efectivitat”.

També et pot interessar

stats