Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

La Cimera per la Pau del Caire conclou sense una postura comuna araboeuropea respecte del conflicte a Gaza

El gran repte d’aquesta cita diplomàtica, en què ha destacat l'absència d'Israel, era arribar a un acord sobre l’alto el foc a la franja

31 països i tres organitzacions internacionals participen en aquesta cimera per la pau
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'octubre 2023 - 12:28 Actualitzat: 21 d'octubre 2023 - 18:31

Aquest dissabte a les 9:00 hores s’obria temporalment el pas de fronterer de Rafah per a l’entrada d’ajuda humanitària, i alhora s’encetava la cimera internacional per la pau organitzada per Egipte per a buscar una postura comuna araboeuropea respecte del conflicte a Gaza. 

Tot i la presència de 31 països i organitzacions internacionals, entre ells les principals potències mundials i els estats amb més pes a Europa i l’Orient Pròxim i Mitjà, Israel no ha enviat cap representat a la cita. El gran repte d’aquesta cita diplomàtica sense precedents era arribar a un acord sobre l’alto el foc a Gaza, un repte que no s'ha pogut assolir per les diferents sensibilitats respecte del conflicte palestinoisraelià. De fet, no s'ha redactat cap comunicat conjunt, en què s'esperava que els principals punts de fricció foren incloure una condemna a l’atac del grup terrorista Hamàs el passat 7 d’octubre i el dret d’Israel a defendre’s.

La data ha arribat dues setmanes després que el braç armat de Hamàs dura a terme una operació militar en territori sota control israelià que va acabar amb 1.400 morts i el segrest de més de 200 persones que romanen com a ostatges. Vora 4.400 palestins i palestines residents a la franja de Gaza han mort ja en els bombardejos de l'exèrcit d'Israel contra "objectius de Hamàs", que han deixat més de 13.500 persones ferides.

La cimera ha tingut lloc a la Nova Capital Administrativa, una ciutat creada enmig del desert i dins de la governació del Caire. Des d’aquest enclavament s'ha treballat per a evitar l’expansió del conflicte entre l’estat d’Israel i l’organització terrorista Hamàs a altres territoris i es tractarà de forma integral “la qüestió palestina”

A primera hora del matí, el president en funcions d'Espanya i president de torn del Consell de la Unió Europea, Pedro Sánchez, s'han reunit amb el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres;  l'alt representant de la Unió per als Afers Estrangers, Josep Borrell, i el president del Consell Europeu, Charles Michel. Posteriorment, durant la seua intervenció, Sánchez ha demanat "protegir tots els civils", tant palestins com israelians, i que els ostatges siguen "alliberats sense condicions i immediatament". El cap de l'executiu espanyol també s'ha reunit amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, i s'ha compromés a incrementar l'ajuda humanitària i la cooperació d'Espanya amb el poble palestí.

En el seu discurs inaugural, el president egipci, Abdel Fatah al-Sisi, ha instat a fixar un "full de ruta amb l'objectiu d'acabar amb la crisi humanitària i començar a activar el flux d'ajuda humanitària a la franja de Gaza" a través d'un accés "segur i sostenible". A més, ha posat l'accent en la importància d'acordar un alto el foc previ a les negociacions d'una solució al conflicte basada en dos estats: el de Palestina i el d'Israel.

Per part seua, el president palestí Mahmud Abbas ha remarcat que el poble de Palestina mai no abandonarà el seu territori i que "resistiran fins al final" els intents de l'estat d'Israel de desplaçar de manera forçosa la població de la Franja de Gaza cap a Egipte. El líder palestí ha emfasitzat que l'Autoritat Nacional Palestina és "l'única entitat" representativa i que la solució per a la regió és la creació de dos estats en l'antiga Palestina amb Jerusalem est com a capital de l'estat palestí.

En aquesta línia s'ha pronunciat també Charles Michel, com a màxim representant de la delegació de la Unió Europea. El polític belga ha recordat que la postura comuna del bloc és el reconeixement del dret d'Israel a defendre's "dins de la llei internacional" alhora que aposta per una "solució sostenible dels dos estats". El president del Consell Europeu també ha subratllat el dret de la població de Gaza a rebre "ajuda humanitària, medicina, aliments" i la necessitat d'ajudar a Egipte, amfitrió de la reunió "perquè puguen portar aquestes ajudes".

Entre els líders d'altres països àrabs, particularment afectats pel conflicte, han destacat el rei de Jordània, Abdalá II; l'emir de Qatar, Tamim al Thani; el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Abugheit; el president de l'Iraq, Mohamed al-Sudani, i el primer ministre d'Unió dels Emirats Àrabs, Mohamed bin Rashid.

Quant als Estats Units i la Xina, han estat presents amb ambdós enviats especials a la regió, David Satterfield i Zhai Jun respectivament. A més, Rússia, el Regne Unit, el Canadà, el Japó, el Marroc, Noruega, Tunísia, Algèria, Mauritània, el Brasil i Turquia també han tingut representació.

Guerra Israel-Gaza