La cimera per la pau a Ucraïna tanca amb una declaració que no signen dotze països

Després de dos anys i mig de guerra, un centenar de països han posat les bases per a un futur alto el foc i s'han compromés a una nova trobada

Cimera de la Pau a Ucraïna
Cimera per la pau a Ucraïna / EFE

La ciutat suïssa de Lucerna passarà a la història com l'escenari de la primera gran conferència mundial per la pau a Ucraïna. Després de dos anys i mig de guerra, un centenar de països han posat les bases per a un futur alto el foc i s'han compromés a una nova trobada, esta volta amb la presència de Rússia, imprescindible perquè les negociacions donen resultats. El ministre d'Afers Estrangers ucraïnés ha dit que el comunicat final satisfà les seues exigències.

"Els principis del dret internacional i la carta de les Nacions Unides han d'estar en la base del procés de pau. De la resta en podem parlar", ha dit quan s'ha sabut que algunes delegacions posaven objeccions al document final. 

A més curt termini, els participants en la cimera demanen a Rússia que torne a Ucraïna la central nuclear de Zaporíjia i els ports del mar d'Azov i de manera urgent, els presoners de guerra i sobretot els xiquets segrestats.

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha agraït la participació i que les delegacions hagen comprés que "tots estem interessats que no hi haja perill procedent de les plantes nuclears i altres instal·lacions atòmiques", així com "la necessitat de restaurar una seguretat total en la planta de Zaporíjia, capturada per Rússia", ha agregat.

Entre els països que no han signat la declaració es troben el Brasil, l'Índia i Sud-àfrica —que formen part al costat de Rússia i la Xina del grup d'economies emergents, conegudes com els Brics—, a més de Mèxic. Tampoc s'ha unit a la declaració final Armènia, Bahrain, Indonèsia, Líbia, l'Aràbia Saudita, Tailàndia i Unió dels Emirats Àrabs, mentre que 80 països sí que han subscrit el document, inclosos els de la Unió Europea, els Estats Units, el Japó, l'Argentina, Xile i l'Equador.

Amb la sessió plenària encara en marxa, el portaveu del Kremlin rus ha fet saber que no es nega a parlar, però que necessita garanties. Els punts de partida semblen impossibles de casar. El president rus Vladímir Putin vol que Ucraïna renuncie a tots els territoris que ha ocupat l'exèrcit rus i també a una futura entrada en l'OTAN. Però per a Kíiv, la integritat territorial és innegociable. 

Espanya mantindrà el suport a Ucraïna

Fonts del govern espanyol han subratllat que el president del govern espanyol Pedro Sánchez ha demanat a la comunitat internacional continuar abordant directament les capacitats de producció i comerç d'Ucraïna, col·laborar amb els països més afectats per la crisi i transformar profundament els sistemes alimentaris perquè els més vulnerables siguen resistents als xocs actuals i futurs, inclòs el canvi climàtic. Però ha posat l'accent en el fet que, sobretot, cal posar fi a la guerra.

També et pot interessar

stats