Cinc mesos de guerra: Rússia controla una cinquena part d’Ucraïna
El conflicte ha canviat el món i ha deixat sentir les conseqüències en el nostre dia a dia
Quan Vladímir Putin, president de la Federació Russa, va ordenar la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer, l’exèrcit rus es veia capaç de conquistar el país en pocs dies i fins i tot de fer caure el govern del president Volodímir Zelenski.
Cinc mesos després, però, els objectius no s'han complit. Rússia controla poc més d’una cinquena part del territori, una extensió que és sis voltes la de la Comunitat Valenciana. Es concentra al sud i a l'est, que és on en aquesta fase de la guerra es viuen els pitjors enfrontaments.
El dolor, amb centenars de morts i de ferits, ha recorregut el país sencer, però la intensitat varia en funció d'on apunta el govern de Rússia. La capital, Kíiv, no ha caigut gràcies a la resistència que oferiren Irpín, Hostómel i Butxa, on la retirada russa va deixar al descobert tota mena d'atrocitats que s'investiguen com a crims de guerra.
Mariúpol també s'ha fet un lloc en la història inacabada del conflicte. És fins ara la gran conquista de Putin i una de les ciutats màrtirs, pels atacs salvatges contra el teatre, l'hospital maternoinfantil i la planta siderúrgica d'Azovstal. Un setge que després han patit Severodontetsk i Lissitxansk, ja a la regió del Donbass.
La guerra d'Ucraïna ha canviat el món. L'OTAN ha reforçat el front oriental i s'acosta a les fronteres de Rússia amb l'ingrés de Suècia i Finlàndia, que formalment es va iniciar en la cimera de Madrid. Les sancions a Rússia han tingut conseqüències desastroses en l'economia. La crisi energètica i l'alimentària ens recorden que quan Putin va envair Ucraïna estava desafiant l'orde mundial.
En aquests cinc mesos de la invasió, el conflicte ha canviat el món i ha deixat sentir les conseqüències en el nostre dia a dia. Als ucraïnesos els amenaça la vida en sentit literal. A la resta del món, el model de vida, afectat per la crisi energètica i alimentària.