El segon atac a Jerusalem en menys de 24 hores deixa dos ferits

Almenys set persones han mort aquest divendres i tres més han resultat ferides en un altre atac armat en una sinagoga

Forces israelianes vigilen el lloc de l'atac
Forces israelianes vigilen el lloc de l'atac / Ronen Zvulun (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de gener 2023 - 20:47 Actualitzat: 28 de gener 2023 - 12:30

Un atac amb arma de foc ha causat dos ferits a l'assentament Ciutat de David, al Jerusalem Est ocupat, d'acord amb la informació preliminar dels serveis d'emergència israelians sobre la segona agressió d'aquestes característiques a la ciutat en menys de 24 hores.

El presumpte autor del tiroteig és un xiquet palestí de tretze anys que han mort dos civils amb armes de foc. Fonts policials han qualificat l'atac de "terrorista", com es refereixen a Israel a tota agressió comesa per palestins. Els fets han ocorregut a prop del barri palestí de Silwan.

Almenys set persones han mort aquest divendres en un atac armat en una sinagoga ubicada en un assentament jueu del Jerusalem Est ocupat, i tres han resultat ferides greus per bala, segons han informat els serveis d'emergència. Es tracta de l'atac més mortífer dels últims anys a Israel, i ha sigut celebrat per les milícies palestines com a venjança per la mort d'almenys nou palestins per forces israelianes.

La policia israeliana ha descrit l’incident, que ha tingut lloc al barri jueu de Neve Yaakov de Jerusalem est, com un atac terrorista, i ha informat que l’atacant ha sigut "neutralitzat i després declarat mort" en l’escena del crim. En un primer moment les autoritats només han informat de la mort de les cinc persones que han mort en el lloc dels fets, però després han incrementat la xifra a set morts i tres persones ferides, que ja han traslladat a l'Hospital Hadassah Mount Scopus. Agents de districte de Jerusalem ha arrestat 42 persones sospitoses, algunes d'elles de la família del terrorista i afins.

Segons mitjans locals l'atacant ha arribat amb cotxe a la sinagoga, ha obert foc i ha intentat fugir mentre les autoritats han confiscat una pistola que, pel que sembla és la utilitzada en l'atemptat. Les mateixes fonts indiquen que la policia està buscant altres possibles sospitosos que pogueren haver ajudat el pistoler.

El primer ministre, Benjamí Netanyahu, i el seu ministre de Seguretat Nacional, el colon extremista i antiàrab Itamar Ben Gvir, van acudir al lloc dels fets, però sense fer cap declaració a la premsa.

Després de l'atac, el moviment islamista Hamas, que governa de facto la Franja de Gaza, ha celebrat l'atac a través dels altaveus de les mesquites, però sense adjudicar-se’l. També s’han sentit tirs a l'aire en l'enclavament costaner mentre nombrosos automobilistes feien sonar les botzines cridant "Déu és gran".

"Aquesta operació heroica és en venjança pels màrtirs de Jenín. L'operació a Jerusalem és la resposta natural als crims d'ocupació a Jenín", ha afirmat el portaveu de Hamas, Hazam Qassem. Per la seua part, la jihad islàmica ha celebrat "l'operació heroica que demostra que l'enemic només entén el llenguatge de la força" i "que el poble palestí viu en unitat política i geogràfica".

A mesura que la notícia de l'atac era difosa en els mitjans, s'escoltaven celebracions en ciutats palestines de la Cisjordània ocupada, com Ramallah, Jenín i Nablus, així com en el camp de refugiats de Shuafat, a Jerusalem est.

Tot açò ha succeït en un ambient on la tensió s’intensifica a Israel i els territoris ocupats. De fet, aquesta nit Hamas ha llançat coets contra territori israelià des de Gaza, i l'exèrcit hebreu ha llançat atacs selectius a llocs on, segons afirma, hi havia militants armats.

Els Estats Units condemnen l'atac

Els Estats Units han condemnat l’atac que han qualificat d'"acte de violència atroç absolutament horrorós". Així s’ha pronunciat el portaveu adjunt del Departament d'Estat dels Estats Units, Vedant Patel, en una conferència de premsa, en què ha indicat que estan en contacte amb Israel i que no s’esperen canvis en la visita del secretari d'Estat, Antony Blinken, a aquest país, prevista per a la setmana que ve. "Condemnem aquest aparent atac terrorista en els termes més ferms. El nostre compromís amb la seguretat d'Israel continua sent ferm", ha afegit. 

També et pot interessar

stats