Cinqué dia de treva entre Israel i Hamàs a Gaza mentre continuen alliberant ostatges per presos

Qatar, Egipte i els Estats Units medien entre les dues parts per a una possible ampliació de l’alto el foc

Dues de les dones que han sigut retingudes per Hamàs són alliberades
Dues de les dones que han sigut retingudes per Hamàs són alliberades / AL-QASSAM BRIGADES, MILITARY WING OF HAMAS

Malgrat l’encreuament d’acusacions per violacions de l'alto el foc, la treva entre Israel i Hamàs a Gaza s’ha mantingut aquest dimarts per cinqué dia consecutiu, en el qual les milícies palestines han soltat dotze ostatges en la Franja i les autoritats israelianes han alliberat trenta presos palestins.

Deu ostatges israelians —totes dones— i dos tailandesos han sigut alliberats aquesta vesprada i traslladats a Israel a través d’Egipte, fet que ha continuat amb l'excarceració de quinze dones i quinze menors palestins de les presons d'Israel, com a part de l'intercanvi de captius per presos. Aquest és un element clau de l'acord de cessament el foc temporal que es va iniciar divendres passat i que s'estén fins demà.

Des del divendres, Hamàs ha alliberat seixanta ostatges israelians i Israel ha posat en llibertat 180 presos palestins. Tots són dones i xiquets per totes dues parts, i les milícies palestines també han alliberat 21 captius estrangers a la Franja, entre ells dos tailandesos. Com ha sigut habitual des que l’acord es va començar a posar en marxa, els ostatges de Gaza han eixit a través del pas de Rafah amb Egipte i després han entrat a territori israelià. Mentrestant, els palestins han sigut traslladats de diverses presons israelianes a la presó d’Ofer i el centre de detenció de Jerusalem, i des d'ací se'ls ha deixat en llibertat cap a Cisjordània o la Ciutat Santa.

Tot això es produeix mentre Qatar, Egipte i els Estats Units medien entre Hamàs i Israel per a una possible ampliació del període de treva, que segons els acords fins ara hauria d'acabar demà dimecres.

Mentrestant, els ciutadans de Gaza aprofiten l’aturada temporal dels combats per a l'extensa devastació de l'enclavament, on en les últimes 24 hores han tret uns 160 cossos de palestins morts sota enderrocs, mentre que s'estima que hi ha encara 6.500 persones desaparegudes, més enllà dels 15.000 morts per bombardejos israelians confirmats. Segons Hamàs, unes 250.000 famílies s'han quedat sense llar després que els atacs israelians causaren danys materials a uns 300.000 habitatges de l'enclavament.

També et pot interessar

stats