Dues cares de la mateixa moneda: palestins i israelians afectats per la guerra a la Franja de Gaza

Parlem amb Tamer Handan, que intenta traure la família de Gaza, i amb Romina Roni Shavlb, que té la família segrestada pels fonamentalistes islàmics

Tamer Hamdan i Romina Roni Shavlb, afectats pèl conflicte entre Hamàs i Israel / À Punt NTC

La dramàtica situació que s'està vivint a la franja de Gaza des de fa una setmana té víctimes en ambdós costats. Tot i que en un primer moment, després de l'atac de Hamàs, les baixes israelianes superaven a les palestines, amb 1.300 morts, la dura resposta del govern de Netanyahu ja s'ha cobrat la vida de més de 2.000 habitants de la Franja, un nombre que no para d’incrementar-se amb el pas de les hores.

À Punt NTC ha pogut contactar amb dues persones que pateixen els efectes del conflicte de prop. Per una banda, el palestí Tamer Hamdan, que viu a València, però té quasi tots els membres de la família a Gaza. Entre ells, l’esposa, els pares, els germans i els nebots, menors d'edat. Són originaris de Beit Hanoun, una població de més de 60.000 habitants que està vora la frontera nord de la Franja. Hamdan ens conta com està vivint aquests durs moments lluny de la família mentre ens comparteix imatges desoladores dels enderrocs en què ha acabat convertit el seu poble després de l'atac dels míssils israelians.

"Van eixir d'allà el segon dia, perquè la zona ha sigut totalment arrasada, no queda ni una rajola", apunta Hamdan. Explica que fa dies que està intentant mobilitzar-los cap al sud, l'única possible via de fugida. "Però és que hi ha un milió de persones en la zona que han de desplaçar-se; això és més que tota la ciutat de València. És il·lògic que demanen una cosa així".

En un principi, seguint les directrius de l'ONU, la família tenia l'esperança de fugir de Gaza a través del punt fronterer de Rafah, ubicat a la tanca amb Egipte. Però, finalment, el pla d'evacuació va ser anul·lat i l'organització internacional va demanar als palestins que romangueren i esperaren a les cases. "Estan sota bombardeig. Esperar a què? A què moren?", declara Hamdan amb indignació.

També ens confessa que viu aquests moments amb moltíssima angoixa. "Estem en una situació que psicològicament és molt dura. Però si nosaltres estem així, imagina com ho viuen els que estan sota els bombardejos continus, els que tenen familiars que han perdut la vida. El sofriment que pateixen és inhumà".

A l'altre costat de la frontera, Romina Roni Shavlb, argentina resident a Israel, també viu una situació igualment dramàtica. La seua germana, Karina Engelbert, ha estat segrestada pels fonamentalistes de Hamàs. Les últimes paraules que van sentir d'ella a través del mòbil van ser: "Estan ací".

"Crec que han estat segrestats perquè viuen en la primera línia de la frontera amb Gaza". A més de Karina, que està malalta de càncer, ha desaparegut el seu home, Ronen Engel, i les dues filles, Mika i Yuval Engel, de 18 i 11 anys.

"És molt difícil pensar el que estaran passant allà, si els estan maltractant, si almenys reben un poc d'aigua, si tenen on estar, si estan junts o no. No sabem res", explica.

Karina parla amb tots els mitjans que pot amb l'esperança d'obtindre qualsevol informació sobre el seu parador. "Estem tractant de contactar de totes les maneres, és l'únic que ens queda per fer".

Aquestes són només dues de les dures històries que viuen en aquests moments els civils palestins i israelians; víctimes d'un conflicte que s'allarga ja més de 75 anys i que ha entrat en una nova fase d'escalada bèl·lica.

També et pot interessar

stats