Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Algunes claus de l’acord post-Brexit

El Regne Unit i la Unió Europea regulen les seues relacions des de l’1 de gener.

Dibuix manual d'una línia entre el Regne Unit i la Unió Europea que simbolitza el Brexit / À Punt NTC.

El Regne Unit i la Unió Europea van anunciar aquest dijous un acord per a regular les seues relacions comercials una vegada que entre en vigor el Brexit aquest 1 de gener. El pacte, anunciat 1.645 dies després del referèndum i quasi en el temps de descompte, encara no s’ha fet del tot públic, però ja s’han avançat algunes de les principals claus.

-Lliure comerç, sense aranzels ni quotes

Des de l’1 de gener, i en virtut dels pactes, el Regne Unit continuarà gaudint del privilegi de l'exempció d'aranzels i de quotes en els seus intercanvis comercials amb altres països de la Unió Europea. Aquesta exempció és un fet únic per a un país que no forma part de la Unió Europea. Amb tot, en eixir de la unió duanera, s'imposen controls i les paperasses sobre mercaderies del Regne Unit, amb el seu consegüent cost en temps i diners. L’acord implica mecanismes per a solucionar conflictes, que vinculen les dues parts i la possibilitat de mesures correctores.

-Acord pesquer

La pesca ha sigut una de les batalles clau que ha endarrerit l’acord. Les flotes de la Unió Europea podran continuar pescant en aigües britàniques, però la retallada pactada és del 25% del valor de les captures de la flota pesquera europea, amb un període de transició de cinc anys i mig. Des del 2025 les quotes es negociaran anualment.

-Competència i Medi Ambient

Un dels punts de major desacord ha sigut el respecte a les regles de competència que hauran de seguir les empreses britàniques per a garantir que no reben ajudes estatals que minen la competitivitat de les empreses radicades a la UE.

Per això, l'acord inclou un mecanisme de resolució de disputes per a garantir la competència justa entre les dues parts, mitjançant el qual Brussel·les podrà imposar sancions en forma d'aranzels a Londres si rebaixa els seus estàndards en àmbits com el medi ambient. El Regne Unit podrà fer el mateix amb els 27 si és el club comunitari el que aprova uns estàndards més laxos.

-Transport

L'acord preveu una connectivitat contínua i sostenible per aire, carretera, ferrocarril i mar, encara que l'accés al mercat està per davall del que ofereix el mercat únic.

Inclou disposicions per a garantir que la competència entre els operadors de la UE i del Regne Unit es duga a terme en igualtat de condicions, de manera que els drets dels passatgers, els drets dels treballadors i la seguretat del transport no es vegen afectats.

-Frontera

A partir d'1 de gener de 2021, s'imposaran controls duaners amb el Regne Unit, amb el que es dona per fet que continuaran veient-se llargues cues de camions de mercaderies en ports com el francés de Calais o el britànic de Dover.

-Serveis financers

Els serveis financers londinencs estaran fora del mercat únic a partir de l'1 de gener i quedaran subjectes a les decisions que l'un o l'altre bloc prenguen sobre cada companyia en funció de les normes dels reguladors de mercat de l'altre costat.

-Ciutadans i lliure circulació

Garantir els drets dels ciutadans britànics que resideixen a la UE i viceversa va ser un dels primers punts que van buscar acordar després del referèndum. Els qui abans del Brexit ja vivien a l'altre costat tenen els seus drets protegits, inclosa la seguretat social, en virtut de l'acord d'eixida de 2019.

A partir de l'1 de gener, els britànics no podran circular lliurement, instal·lar-se i treballar o estudiar (tampoc com a part del programa Erasmus) en qualsevol estat membre de la Unió Europea amb els mateixos drets que un nacional del país, i viceversa amb els europeus al Regne Unit.

Els visitants britànics que vulguen accedir a la UE per motius turístics o laborals temporals necessitaran a partir de gener un passaport vàlid, no sent possible usar únicament el document nacional d'identitat com ara, i hauran de sol·licitar un visat per a estades superiors a noranta dies, sotmetent-se a controls fronterers addicionals.

També et pot interessar