Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

El Codi Murab: com investigar correctament la violència sexual en les guerres

El redactà la premi Nobel de la Pau Nadia Murab, que va ser violada i retinguda durant mesos pel grup terrorista Daesh

Nadia Murab durant la presentació del Codi Murab davant el Consell de Seguretat de l'ONU / Reuters

La premi Nobel de la Pau Nadia Murab ha presentat aquest dimecres davant del Consell de Seguretat de l'ONU una guia per a tractar de millorar la investigació de casos de violència sexual en les guerres.

El document, batejat com el Codi Murab, proposa estàndards mínims per a la recol·lecció de proves i testimoniatges de manera que es facilite la persecució d'aquests delictes davant la Justícia i, alhora, es garantisca la protecció de les víctimes. Es tracta d’una iniciativa del Ministeri d’Afers Estrangers del Regne Unit i Nadia Murabi. L’esborrany es va presentar al juny amb motiu del Dia per l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes, celebrat per l’ONU des de 2015.

"El Codi Murab estableix pautes clares i pràctiques per a centrar-se en les necessitats de les supervivents a recol·lectar proves i per a garantir que reben justícia i suport", ha indicat la jove iraquiana, una yazidita que en 2014 va ser segrestada, violada i retinguda durant mesos com a esclava sexual per membres del grup terrorista Daesh, i que ara s’ha convertit en activista contra la violència sexual en les guerres.

"La violència sexual no és un efecte secundari, sinó una tàctica de guerra tan antiga com el món"Nadia Murab - Activista contra la violència sexual en les guerres

Murab ha recordat que cada vegada que esclata un conflicte en qualsevol lloc del món va acompanyat de violacions i brutalitat perquè "la violència sexual no és un efecte secundari, sinó una tàctica de guerra tan antiga com el món". L’última mostra la podem observar a Ucraïna ara mateix des d’on, des que va començar la invasió russa, arriben “informacions de violència sexual que ens haurien d'alarmar”, ha insistit.

El Codi Murab persegueix enfortir la justícia de les supervivents a tot el món, així com, evitar danys a les víctimes causats per les males pràctiques en la investigació. Per a això anuncia huit principis –que cobren sentit quan s'interrelacionen– que han de ser respectats per qui investigue sobre aquests crims i aplicar-se en tots els contextos.

  1. La persona supervivent ha d’estar sempre en el centre de qualsevol intervenció.
  2. Dedicar temps a aconseguir l'espai necessari, garantir un entorn segur i de respecte des del punt de vista emocional i físic i prioritzar en tot moment el benestar de totes les persones implicades.
  3. Comprendre i conéixer el context local, col·laborant amb actors locals i minimitzant la repercussió del treball que es realitze, com ara l'estigmatització de les víctimes.
  4. La preparació com a punt de partida de la investigació per a respectar els drets de les víctimes. És bàsic avaluar bé el cas i mitigar qualsevol risc cap a les víctimes per a evitar un impacte negatiu en les seues vides.
  5. Si no afig valor no es fa. Únicament es contactarà amb les supervivents quan siga estrictament necessari i aporte informació vital a la investigació. 
  6. Sistemes, competències i continuïtat, per a assegurar un adequat tractament, tracte i suport en cada situació.
  7. Entrevistes respectuoses i segures que partisquen del coneixement i compliment del Codi i tinguen cura que no provoquen cap mal, des que comencen fins que acaben.
  8. Integritat i responsabilitat: la transparència, la sinceritat i la llibertat han d’estar presents i a disposició de qui actue en tot moment.
Violència masclista Dona

També et pot interessar