Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Colòmbia vota canvi: l'esquerrà Petro i el populista Hernández es disputaran la presidència

El líder de l'esquerra aconsegueix el 40% dels vots i s'enfrontarà en segona volta amb l'exalcalde de Bucaramanga (28%), mentre que dretà Federico Gutièrrez queda fora de la carrera electoral 

El guanyador de la primera volta de les eleccions presidencials colombianes, Gustavo Petro / Santiago Arcos (Reuters)

Colòmbia es remou contra l'establishment i vol fer un gir de timó polític. És, almenys, la voluntat que ha expressat la ciutadania en la primera volta de les eleccions presidencials celebrades aquest diumenge. El líder de l'esquerra, Gustavo Petro, s'ha imposat amb un 40% dels vots i es disputarà el lideratge del país en segona ronda amb el populista independent Rodolfo Hernández, que n'ha aconseguit el 28%. Hernández és la sorpresa de la jornada electoral i ha deixat fora de la carrera presidencial el candidat de la dreta, Federico Gutiérrez, amb quasi el 24% dels sufragis. El també exalcalde de Medellín, que encapçalava la coalició de dretes Equip per Colòmbia, és el gran derrotat de la nit.

Segons dades de la Registradoria Nacional, que s'encarrega d'organitzar les eleccions i amb els sufragis quasi escrutats per complet, Petro ha obtingut més de 8,5 milions de paperetes, mentre que Hernández s'apropa amb sis milions.

La primera posició de Petro, candidat de la coalició esquerrana Pacte Històric, era esperada. Totes les enquestes d'intenció de vot així ho indicaven, però encara haurà d'esperar al segon assalt per a veure complit el desig de convertir-se en el pròxim president de Colòmbia. Els últims sondejos donaven el tercer lloc a l'enginyer i empresari Rodolfo Hernández, de 77 anys i candidat de la Lliga de Governants Anticorrupció, però els suports aconseguits han superat tots els pronòstics i es veurà en la segona volta amb Petro el 19 de juny.

Aquesta és la primera vegada que l'esquerra gana unes eleccions a Colòmbia i la primera en vint anys en què l'uribisme, el corrent de dretes que va fundar l'expresident Álvaro Uribe, no està entre les propostes a triar en la ronda final. Petro, que va ser alcalde de Bogotà entre 2012 i 2015, ha assegurat que la seua victòria és la derrota del projecte polític de l'actual president Iván Duque, hereu de l'uribisme i líder d'un govern que arriba a la recta final amb índexs de popularitat molt baixos. El poble colombià tria així canvi davant continuisme i tanca la porta a l'uribisme, que ràpidament s'ha mobilitzat per a donar suport a Hernández.

Vistos els resultats d'aquest diumenge, Petro no tindrà fàcil la victòria en la segona volta d'ací a tres setmanes. Segons diferents analistes, la candidatura que encapçala, a diferència de la de l'oponent, té poc marge de creixement. L'enginyer Hernández, que va fer una campanya sense aliances ni grans inversions en propaganda, transmetent el seu missatge per mitjà del veu a veu entre el veïnat i per les xarxes socials, sembla tindre més radi d'acció per a sumar nous votants com els que li han donat suport aquest diumenge i que diuen estar cansats de la corrupció.

"La corrupció no es combat amb frases de Tik Tok", li ha retret aquesta nit Petro en el discurs postelectoral, fent en referència a la tàctica electoral d'Hernández de transmetre els seus missatges als seguidors mitjançant les xarxes socials. Per la seua banda Hernández, fidel a la seua irreverència i desimboltura, ha llegit una declaració des de la cuina de sa casa a Bucaramanga, capital del departament de Santander i ciutat de què ha sigut alcalde, en què ha dit que "serà el poble qui construirà la victòria en segona volta". "Hui ha perdut el país de la politiqueria, de la corrupció, han perdut les quadrilles que creien que serien govern eternament. Hui ha guanyat la ciutadania, hui ha guanyat Colòmbia", ha festejat.

A partir d'aquest dilluns comença una altra carrera presidencial en la qual tant Petro com Hernández tindran tres setmanes per a ampliar l'electorat per a aconseguir un triomf inèdit a Colòmbia, que mai ha tingut en el poder ni a un esquerrà ni a un populista.

També et pot interessar