Comença a Tailàndia el juí a Daniel Sancho per l'assassinat d'Edwin Arrieta

El fill de l'actor Rodolfo Sancho s'enfronta a la cadena perpètua com a únic acusat pel crim en un procés en què el jutge ha prohibit als assistents informar del que ocorre dins

L'actor Rodolfo Sancho, pare de l'acusat, arriba al tribunal
L'actor Rodolfo Sancho, pare de l'acusat, arriba al tribunal aquest dimarts / EFE

El juí a l'espanyol Daniel Sancho, fill de l'actor Rodolfo Sancho, ha començat aquest dimarts en el tribunal de l'illa de Samui, al sud de Tailàndia. Al jove, de 29 anys, se l'acusa de l'assassinat premeditat del cirurgià colombià Edwin Arrieta ara fa huit mesos, crim pel qual ha estat en presó preventiva durant tot aquest temps.

La vista oral s'ha iniciat al voltant de les 9:45 hora local (4:45 a l'Espanya peninsular) en el tribunal provincial de Samui envoltat d'una gran expectació. Fins a aquesta turística illa, la tercera més gran del país, s'han desplaçat desenes de mitjans de comunicació per a cobrir l'obertura del juí. Arran de l'enorme interés mediàtic suscitat per ser qui és l'acusat, el jutge del cas ha decidit prohibir a tots els assistents que informen del que ocorre dins de la sala. L'advertiment a totes les parts, inclosos advocats i el fiscal, ha sigut contundent, amb l'amenaça que si hi ha la mínima sospita que es difon algun detall, es perseguirà i podria comportar penes de presó.

S'espera que en la primera sessió totes les parts facen un al·legat inicial i que declaren quatre testimonis de la Fiscalia que coincidiren amb Daniel Sancho a l'illa veïna de Phangan, escenari del crim el passat 2 d'agost. Així, estan citades una dona que va trobar les primeres restes del mort en un abocador de Phangan, una altra que va llogar una moto a Sancho en aquesta localitat i els encarregats dels dos hotels on es va allotjar l'acusat. Un d'aquests establiments seria, suposadament, l'escenari de l'assassinat.

A més del mateix Sancho assisteix hui al juí son pare, en una vista a la qual també ha tingut accés EFE. El jove acudeix representat per l'advocat d'ofici tailandés Aprichat Srinuel, i la defensa argumentarà durant el procés que la mort d'Arrieta es va deure a un accident durant una baralla en la qual Sancho va actuar en defensa pròpia.

Per la seua part, el fiscal encarregat del cas, Jeerawat Sawatdichai, tractarà de demostrar que el que va tindre lloc és un assassinat premeditat. Acusa Sancho d'aquest i de dos delictes més, ocultació del cadàver i destrucció de documentació aliena, pel passaport del colombià.

L'assassinat premeditat es troba entre els més de trenta delictes per als quals el codi penal tailandés contempla la pena de mort, si bé el país no sol aplicar-la. En les últimes dues dècades ha executat només tres persones, l'última el 2018. Si es dicta, se sol commutar després per una pena inferior, com la cadena perpètua.

En el juí també estan presents els advocats de la família Arrieta a Espanya, Juan Gonzalo Ospina i Beatriz Uriarte, del bufet Ospina Abogados. En una roda de premsa celebrada la vespra a Samui afirmaren que "els fets parlen per si sols" i mostraren confiança en la investigació de la policia de Tailàndia, qüestionada per la defensa.

Sancho —xef de professió— i Arrieta es van conéixer el 2022 a través d'Instagram per l'interés comú que tenien per la gastronomia i s'havien vist en diverses ocasions a Espanya abans de trobar-se a Phangan. L'acusat, que inicialment va confessar el crim a la comissaria local, es va declarar després no culpable de l'assassinat premeditat davant del jutge, en la fase preliminar del judici. Tot i això, va acceptar el càrrec de l'ocultació del cadàver, desmembrat i escampat per diversos llocs de Phangan, també a la mar.

S'espera que el jutge confirme aquest dimarts el calendari de testimonis que totes dues parts presentaran durant el juí, que es preveu rondarà el mig centenar, en un procés que en principi comptarà amb setze sessions i que se celebrarà fins al pròxim 3 de maig.

També et pot interessar

stats