Comencen a Gaza tres dies amb “pauses humanitàries” per a la vacunació contra la pòlio
Lluny de ser un alto el foc, les pauses duraran previsiblement huit hores cada dia, tot i que Israel encara no ha confirmat eixe compromís que ha anunciat l'OMS
Este diumenge, 1 de setembre, s’inicia previsiblement el període de tres dies amb “pauses humanitàries” a Gaza que duraran huit hores cada dia per a permetre la campanya de vacunació contra la pòlio a la Franja, quan estan a punt de complir-se onze mesos de la guerra llançada per Israel.
Estes pauses no equivalen a un alto el foc i es duran a terme únicament entre les 6 i les 14 hores, per a facilitar el desplaçament dels civils palestins amb la llum solar, segons va informar este dijous el representant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per als territoris palestins, Rik Peeperkorn.
La campanya de vacunació, que estava previst que durara tres dies en una primera fase al centre de la Franja de Gaza, per a desplaçar-se després amb les mateixes condicions cap al sud i finalment cap al nord, es va avançar 24 hores i va començar este dissabte a l'Hospital Nasser de Khan Yunis, al sud de la Franja. En cada cas, hi haurà una segona dosi que s'aplicarà quatre setmanes després.
Per a dur-la a terme, hi ha 392 llocs fixos de l'OMS repartits per tot l’enclavament palestí, als quals l'agència de l'ONU ha afegit 300 llocs mòbils per a arribar fins a aquelles famílies que tinguen problemes de mobilitat.
La pòlio estava erradicada a Gaza fa 25 anys, però la guerra llançada per Israel ha deteriorat enormement les condicions sanitàries a la Franja i va causar l'aparició del primer cas el passat 16 d'agost en un nadó de deu mesos sense vacunar, la vida del qual està ja en perill després que se li ha paralitzat el cos. Es tracta d’una malaltia altament infecciosa que afecta principalment xiquets i xiquetes menudes i ataca el sistema nerviós i, fins i tot, pot provocar paràlisi i, en alguns casos, la mort.
Israel no ha confirmat l’acord
Tot i que Peeperkorn afirma que Israel ha accedit a respectar estes “pauses humanitàries”, de moment, ni el govern de Netanyahu ni el seu exèrcit han confirmat l’acord entre l’estat hebreu i l'OMS.
Per la seua banda, l'organització islamista Hamàs ha demanat a la comunitat internacional “que obligue Israel a complir les seues obligacions en virtut del dret internacional com a força ocupant".
En el comunicat, signat per Basem Naim, membre del buró polític palestí, també indiquen que oferiran la seua cooperació amb les organitzacions internacionals per a tirar avant esta campanya de vacunació que busca protegir més de 650.000 xiquets menors de deu anys de l'enclavament.
La xifra de morts a Gaza per l’exèrcit israelià supera ja les 40.600, i es calcula que hi ha vora 95.000 ferits des de l’inici de la guerra llançada l’octubre passat per l’executiu de Netanyahu. Una guerra que ha provocat el desplaçament de gairebé tota la població de la Franja, de 2,3 milions de persones i ha causat una crisi de fam i humanitària sense precedents en els territoris palestins i ha provocat acusacions de genocidi al Tribunal de Justícia de l'ONU.