La Comissió Europea ordena al personal comunitari desinstal·lar TikTok
L'executiu comunitari, que segueix el camí iniciat pel Congrés dels Estats Units, justifica la decisió en el risc de preservar la institució de possibles ciberatacs
La Comissió Europea ha prohibit al personal instal·lar l'aplicació xinesa TikTok en els telèfons mòbils al·legant motius de "seguretat". El responsable europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, l'ha justificada en la necessitat de "preservar la institució" davant d'eventuals ciberatacs, sense donar més detalls. Brussel·les ha donat la plantilla fins al 15 de març perquè esborre l'app.
La firma asiàtica ha respost amb un comunicat, en què manifesta la decepció amb les autoritats europees i qualifica la resolució "d'equivocada i basada en idees errònies fonamentals".
La decisió europea té lloc després d'una orde anàloga al Congrés dels Estats Units que també han assumit diversos estats i institucions, com la Universitat de Florida. La controvèrsia sobre TikTok es va disparar als EUA després d'una investigació que assegurava que ByteDance, la matriu de l'empresa, usava la xarxa social per a espiar periodistes.
Brussel·les ha desmentit cap ingerència o pressió de Washington en l'orde i ha advertit que mantindrà en "constant revisió" altres plataformes.
Advertència al gener
Al gener, una delegació europea va reunir-se amb el conseller delegat de la firma xinesa, Shou Zi Chew, per a advertir-lo del risc de prohibir l'activitat de l'aplicatiu a la UE si no evitava l'accés dels menors a vídeos "potencialment mortals" i la cessió de dades dels usuaris a tercers països.
L'executiu comunitari també va demanar Chew que cooperara en una investigació de la Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda pel trasllat de dades d'usuaris a la Xina i sobre el processament de dades de menors.