La Comissió Europea proposa aprendre a conduir amb dèsset anys amb un conductor d'experiència

Països com Alemanya i Àustria ja apliquen aquesta pràctica, que persegueix que els conductors guanyen experiència al volant

Dos persones a l'interior d'un cotxe
Dues persones, a l'interior d'un cotxe / Dmytrenko Vlad

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres una proposta per a actualitzar les regles de l’obtenció del carnet de conduir a la Unió Europea. Una proposta que preveu que una persona puga aprendre a conduir amb dèsset anys si va acompanyat d’un conductor de més de vint-i-cinc anys, amb cinc anys de permís. 

Aquesta mesura ja s’aplica en països com Alemanya i Àustria, i té com a objectiu que els conductors guanyen experiència circulant. La proposta forma part d’una bateria de textos legislatius que busquen eliminar morts per accident de trànsit a la Unió Europea el 2050. La iniciativa s'aplicaria a vehicles de categoria B (cotxes i furgonetes) i també de categoria C (camions) per a facilitar l'accés a la professió de conductor a gent jove.

L'executiu comunitari advoca, a més, per adaptar els exàmens perquè els futurs conductors estiguen més ben preparats davant de la presència d'usuaris vulnerables com a vianants i ciclistes, cada vegada més freqüents en la transició cap a una mobilitat urbana més sostenible.

Mesures a negociar

La Comissió desplega aquesta i altres mesures en tres propostes legislatives que hauran de negociar-se amb els estats membres a través del Consell de la UE i amb el Parlament Europeu. També planteja establir un període de "tolerància zero" amb l'alcohol entre els nous conductors fins que tinguen almenys dos anys d'experiència rodada, ja que entre el 2017 i el 2020 per cada 100.000 conductors novells a la UE va haver-hi una mitjana de deu morts, mentre que per cada 100.000 conductors experimentats es van registrar només tres decessos.

Els joves representen només el 8% dels conductors, però concentren el 16% dels 20.000 morts en accidents de trànsit cada any a la UE. Entre el paquet de mesures també hi ha la de coordinar millor les multes de trànsit entre estats membres. 

També et pot interessar

stats