La Comunitat Valenciana no tindrà el semàfor en verd per al turisme britànic fins a finals de juliol
L'ambaixador del Regne Unit descarta en una reunió amb l'alcalde de Benidorm i la patronal Hosbec donar un tracte preferent a la Costa Blanca perquè entre en la llista de destinacions segures tot i la bona situació epidemiològica
La Comunitat Valenciana no entrarà en el nivell verd del semàfor del Regne Unit fins que no ho estiga el conjunt d'Espanya, tot i la petició que la Generalitat va traslladar a les autoritats britàniques perquè valoren el territori com a regió independent a l'hora de determinar el risc existent de coronavirus. Per tant, quedarà fora del llistat de destinacions considerades segures i a les quals els turistes procedents del Regne Unit poden viatjar sense haver de fer quarantena quan tornen a casa.
La poalada d'aigua freda ha arribat aquest dimecres, durant una reunió celebrada a Benidorm (Marina Baixa) entre representants del sector turístic de la Costa Blanca, l'alcalde de la ciutat i l'ambaixador britànic a Espanya, Hugh Elliot. El diplomàtic del Regne Unit ha rebutjat la proposta que es faça una qualificació per regions, tot i que la Comunitat Valenciana encadena onze setmanes en risc baix per Covid-19 i és l'autonomia amb la incidència acumulada en catorze dies més baixa de tot Espanya (amb l'excepció de la ciutat autònoma de Ceuta), amb 35,47 contagis per cada 100.000 habitants. La taxa en el conjunt a Espanya és de 120 casos, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat.
Precisament Benidorm, una de les destinacions preferides dels britànics, té una incidència acumulada de 14 contagis per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, de les més baixes d'Europa. "Benidorm és ara mateix un dels llocs més segurs del món", ha assegurat l'alcalde, Toni Pérez, que ha estat present en la reunió.
Tot i les bones xifres, l'ambaixador britànic ha descartat la possibilitat que el govern encapçalat per Boris Johnson situe la Costa Blanca entre les destinacions amb el semàfor en verd abans que acabe juliol. El Regne Unit està especialment preocupat pel creixement exponencial dels contagis en les últimes setmanes, esperonats per la variant Delta, detectada a l'Índia, que ja representa el 75% dels positius analitzats en el país. Encara està per confirmar, a més, si la variant podria ser resistent a les vacunes. Per això, les autoritats mantenen una postura conservadora sobre les restriccions al turisme, i més ara que estan a pràcticament dues setmanes de completar la desescalada després de les dures restriccions imposades al gener: "Hem de tindre els ulls molt posats en les variants que puguen sorgir per tal de no haver de fer passos arrere. Cal tindre paciència i cautela", ha declarat Elliot.
La recent evolució de la pandèmia en el Regne Unit ha fet reaccionar països com ara Alemanya i França, que han restringit l'entrada de britànics per la proliferació de la variant Delta. A la Comunitat Valenciana poden viatjar sense condicionants a l'anada, però en tornar a casa han de fer deu dies de quarantena i presentar dues proves que acrediten un resultat negatiu en Covid-19. El govern britànic manté a Espanya en color groc, el nivell intermedi, del semàfor de viatges.
L'esperança enguany, el turisme nacional
La patronal hotelera Hosbec assumeix que no hi haurà una obertura immediata i no espera que arriben turistes del Regne Unit a terres valencianes almenys fins al mes de juliol, segons ha explicat el president Toni Mayor. El mercat britànic és una pota estratègica per al turisme valencià, ja que suposa un 60% dels viatgers estrangers que arriben a la Comunitat Valenciana, segons xifres d'Hosbec.
La gran esperança per a salvar la temporada estival d'enguany serà el turisme nacional, que ha tingut una gran resposta des del final de l'estat d'alarma. L'última setmana els hotels de la Comunitat Valenciana han tingut un 50% d'ocupació amb pics del 90% els caps de setmana, tot i que encara hi ha un 40% que segueixen tancats. "Veiem la llum al final del túnel", ha assegurat Mayor, qui s'ha mostrat esperançat que el mercat europeu, sobretot el britànic, puga provocar un "tsunami de reserves" a partir de l'agost. El sector continua reclamant, a més, ajudes directes i sobretot que es tramite ja el programa de l'Imserso, en què veuen un baló d'oxigen per a reflotar el turisme.