Condemnen a dotze anys de presó una dona a Rússia per posar l’himne d’Ucraïna i protestar contra la guerra

La investigació conclou que participa en un grup terrorista, mentre que ella defén que la coaccionaren per a fer la protesta

Imatge d'arxiu d'una bandera ucraïnesa
Imatge d'arxiu d'una bandera ucraïnesa / Shutterstock

Una dona ucraïnesa ha sigut condemnada este dimarts a dotze anys de presó per reproduir l’himne d’Ucraïna a través d’uns altaveus en un apartament prop de Moscou i llançar diversos globus en senyal de protesta per la invasió russa del territori ucraïnés. L’acusada, identificada com a Kristina Liubaixenko, ha sigut considerada culpable de difondre “informació falsa” contra l’exèrcit rus i “participar en actes propis d’una organització terrorista”.

La raó de la condemna és que, el passat 8 de maig, Liubaixenko va reproduir un discurs contrari a la guerra i l’himne nacional ucraïnés a través d’uns altaveus que va col·locar en l’ampit de la finestra d’un apartament de la ciutat de Dolgoprudni, a poc més d’una hora en cotxe de Moscou, la capital russa. 

Així mateix, la condemnada va llançar diversos globus amb els colors blanc i blau en senyal de protesta per les accions de Rússia. Cal aclarir que l’ús d’esta bandera s’ha popularitzat entre els dissidents i les veus contràries al Kremlin, i generalment s’utilitzen en les manifestacions contra la guerra a Ucraïna. 

Els responsables de la investigació afirmen que el llançament dels globus és senyal que Liubaixenko participa en un grup terrorista, tal com han establit les autoritats russes, segons ha informat el portal rus de notícies independent Mediazone

Liubaixenko vivia amb la família a Moscou, però després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna es traslladaren a Suïssa, on reberen asil temporal. Ara, ha denunciat haver sigut enganyada per un suposat refugiat ucraïnés que li va oferir diners en un primer moment, però després la va coaccionar per a dur a terme la protesta a Moscou.

També et pot interessar

stats