Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La Conferència de Munic, el 'Davos' de la seguretat

Mig centenar de països, entre els quals estan els més poderosos, debaten els principals problemes de seguretat i de relacions internacionals a la ciutat suïssa.

El món debat a Munic sobre la seguretat / EFE

La correlació de forces entre les grans potències, els Estats Units, Rússia i la Xina, centra els debats de la Conferència de Seguretat que aquest dissabte han començat a la ciutat alemanya de Munic.

Fa 55 anys es va iniciar aquesta trobada anual, llavors sota els auspicis de l’OTAN. A partir dels anys 90 es va obrir en altres àmbits, inicialment d'Europa central i oriental i després a tot el món. De fet, en la conferència d’enguany participen països tan diversos en els seus interessos geopolítics com ara Rússia, la Xina o Israel. Espanya està representada pel seu ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell.

Davant les polítiques proteccionistes i de blocs, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha defensat el multilateralisme. "Hem de combatre pel multilateralisme", ha dit, "contra aquells que pensen que se’n poden sortir sols".

Merkel ha estalviat a tots l’esforç d’esbrinar quins són els temes de relleu, els desafiaments mundials dels quals convé parlar a Munic, i els ha enumerat: l’abandó pels Estats Units i Rússia del Tractat sobre míssils d’abast mitjà que signaren Reagan i Gorvatxov el 1987, el proveïment de gas rus a Europa, l’acord nuclear iranià, la retirada americana de Síria i la guerra comercial oberta pels Estats Units de Trump.

Una altra qüestió ha ocupat els assistents a la conferència de Munic: la situació a Veneçuela. El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, ha proclamat que "gràcies al president Trump, els Estats Units són els líders del món lliure", i ha convidat els països de la Unió Europea a reconéixer Juan Guaidó com a "únic president legítim" de Veneçuela.

El ministre espanyol d’Afers Estrangers ha contestat a Pence que Europa només pot reconéixer Guaidó com a "president interí", perquè això és el que permet la Constitució veneçolana.

Al seu torn, el vicepresident Pence també ha reclamat a Europa que abandone el tractat nuclear amb l’Iran.

A Munic també ha arribat la tensió que hi ha entre els Estats Units i la Xina. En referència a l’afer Huawei, Pence ha proclamat que els Estats Units defensaran de l’espionatge les seues infraestructures.

Lluny de fer un discurs de contraposició amb els Estats Units, el representant xinés a Munic, Yang Jiechi, membre del politburó del Partit Comunista, ha defensat el multilateralisme i les relacions internacionals fonamentades en el respecte.

Rússia, representada a la cita pel ministre d'Exteriors, recorda l’antic poder soviètic i manté l’afany de consolidar un espai de poder al món. Serguei Lavrov ha assegurat que Rússia vol una Unió Europea “forta, independent, oberta i sobirana”. Immediatament ha dubtat que "se li permeta" una sobirania en matèria de defensa. Ha sigut una resposta indirecta a Merkel, que en la seua intervenció havia dit que Rússia i la dreta extrema dels EUA són els enemics d’Europa.

Al remat, cadascú ha anat a Munic a dir la seua. Hi ha qui ha fet una comparació: la conferència de Munic és a la seguretat el que el Fòrum de Davos a l’economia.

També et pot interessar