Confirmen les primeres morts de xiquets per desnutrició i deshidratació a Gaza

Fa més d’un mes que l'agència de l'ONU per als refugiats palestins no pot accedir a la Franja per a enviar aliments

Xiquets i xiquetes palestines esperen a rebre menjar en la zona de Rafah
Xiquets i xiquetes palestines esperen a rebre menjar a la zona de Rafah / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

El Ministeri de Salut gazià, controlat pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs), ha confirmat aquest dimecres les primeres morts de xiquets per desnutrició i deshidratació al nord de la Franja de Gaza, lloc on l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (Unrwa, per les seues sigles en anglés) porta des del 23 de gener sense poder enviar aliments.

"Comencem a trobar morts entre menors com a resultat de la dermatitis del bolquer i desnutrició al nord de la Franja. Dos xiquets han mort a conseqüència de la deshidratació i de la desnutrició a l'Hospital Kamal Adwan. La sequera i la desnutrició posaran fi a la vida de milers de xiquets i dones embarassades a Gaza", diu un comunicat del Ministeri de Salut publicat en Facebook.

En aquest sentit, ha demanat a les organitzacions internacionals que facen un examen mèdic en tots els refugis per a vigilar i tractar les diferents afeccions que pateix la població palestina en l'enclavament. Així mateix, ha exigit a la comunitat internacional posar fi als "crims de genocidi comesos per l'ocupació israeliana mitjançant atacs, fam i epidèmies".

Save the Children alerta que es tracta d’una matança massiva

Per la seua banda, l'ONG Save the Children ha assegurat que els xiquets i xiquetes de la Franja de Gaza han començat a morir per les causes ja descrites per les autoritats palestines, i ha denunciat que Israel continua imposant restriccions al lliurament d'ajuda humanitària. Aquesta prohibició, lamenten, ha reduït l'entrada de combois a l'enclavament, a pesar que el Tribunal Internacional de Justícia (CIJ) ordenara fa un mes a Israel "prendre mesures immediates i efectives per a permetre la prestació dels serveis bàsics i l'ajuda humanitària que es necessiten urgentment".

"El que estem presenciant a Gaza és una matança massiva de xiquets i xiquetes a càmera lenta perquè no queda menjar. Estan morint perquè el món no els ha protegit, i ara les famílies fugen cap al pròxim objectiu militar d'Israel (la ciutat de Rafah, al sud) per a evitar morir de fam, atrapades en un parany mortal", ha declarat el director de Save the Children per als territoris palestins ocupats, Jason Lee.

L'OMS parla de “catàstrofe sanitària”

D'altra banda, en director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, s'ha reunit amb el ministre d'Exteriors de l'Autoritat Palestina, Riad al Maliki, per a parlar sobre l'actual crisi humanitària i sanitària en l'enclavament, que han qualificat de "catastròfica".

És per això que han insistit en la necessitat "crítica" d'un accés segur i sostingut per als subministraments sanitaris, per als equips mèdics d'emergència i per als esforços de prevenció i resposta als brots de malalties. "Parlem de la nostra preocupació per la intensificació dels bombardejos a Rafah i de les desastroses conseqüències que tindria per a la població civil una incursió a gran escala. Vaig demanar que es garantira que els ostatges retinguts per Hamàs reberen l'atenció mèdica necessària. És per això que urgisc un alto el foc i més esforços per a aconseguir una pau duradora", diu un comunicat publicat per Tedros en les xarxes socials.

Hamàs demana el retorn dels desplaçats per a arribar a una treva  

El moviment islamista Hamàs ha assenyalat aquest dimecres que el retorn dels desplaçats al nord de l'enclavament palestí, així com "una clàusula clara" que incloga un cessament total de les hostilitats després d'una primera treva temporal, són els principals obstacles per a assolir un acord amb Israel que retorne la pau a la Franja de Gaza.

"Volem una clàusula clara en l'acord que emfatitze un alto el foc integral després de la primera fase de calma", ha dit una font oficial de Hamàs. La primera fase duraria uns quaranta dies durant el mes sagrat de Ramadà, i ací alliberarien uns quaranta ostatges israelians, cadascun per deu presos palestins, segons les filtracions de l'esborrany d'acord debatut la setmana passada a París, on també va participar una delegació israeliana a més dels mediadors àrabs i els EUA.

També et pot interessar

stats