El Consell de Seguretat de l'ONU trasllada a aquest dimarts la possible votació sobre la guerra de Gaza

Els Estats Units ja han vetat dues vegades en solitari sengles resolucions que demanaven un alto el foc a la zona

Bombardejos israelians sobre la Franja de Gaza
Bombardejos israelians sobre la Franja de Gaza / ATHIT PERAWONGMETHA (Reuters)

El Consell de Seguretat de l'ONU torna a tractar aquest dimarts la guerra de Gaza i probablement votarà una resolució que han presentat els Emirats Àrabs per a facilitar l'entrada d'ajuda humanitària al territori palestí. La sessió, programada inicialment per a les 15.00 hores (20.00 GMT) de dilluns, s'ha posposat dues hores i finalment s'ha reprogramat a dimarts, per a permetre negociacions d'última hora sobre el vocabulari del text, especialment en les referències al cessament d'hostilitats.

Els Estats Units ja han vetat dues vegades en solitari sengles resolucions que demanaven un alto el foc a Gaza, argumentant en una ocasió que no reconeixia el dret a Israel de defensar-se i en una altra que no exigia alliberar tots els ostatges en mans de Hamàs com a condició per a cessar els combats. La resolució arreplega una frase que "crida a un cessament d'hostilitats urgent i sostingut" que permeta l'accés humanitari, i és ací on els Estats Units podrien posar objeccions, fent costat així al seu aliat Israel, que s'oposa a tota mena de treva amb l'argument que serviria a Hamàs per a rearmar-se i organitzar-se.

Amnistia Internacional ha demanat en un missatge dirigit als Estats Units que accepte aquesta resolució perquè "qualsevol ús del veto significarà més matances, fam i sofriments", en paraules de la secretària general, Agnès Callamard, en el seu compte de X (abans Twitter), un missatge copiat al president Joe Biden i al Departament d'Estat.

Excepte per aquesta frase, la resolució se centra en els mecanismes per a garantir que entre ajuda humanitària, que haurien d'estar monitorats per l'ONU "pel termini d'un any" i demana l'alliberament incondicional dels ostatges en poder de Hamàs, però també la fi dels atacs contra els civils i la infraestructura civil.

El Consell de Seguretat s'ha reunit en sis ocasions per a tractar el cas de Gaza, i només en una ocasió ha arribat a consensuar una resolució sense vetos per a demanar "pauses humanitàries urgents i prolongades" en la guerra. Llavors els Estats Units van optar per l'abstenció.

També et pot interessar

stats