Els contagis repunten a Europa a les portes de les vacances de la Setmana Santa
La por a una quarta onada, impulsada especialment per l'impacte de la variant britànica, s'estén per Itàlia, França i Alemanya.
Diversos països europeus assumeixen ja que s'encaminen cap a una quarta onada de coronavirus, encara amb un impacte incert i afavorida especialment per l'afecció de les noves variants, i que coincidirà amb les vacances de la Setmana Santa. Davant el repunt de casos registrat en els últims dies, alguns han optat per endurir altra vegada les restriccions sanitàries, com ara Itàlia, que des d'aquest dilluns ha tornat a confinar part del territori. Mentre, d'altres, es resisteixen a flexibilitzar les que hi ha en vigor. És el cas d'Alemanya, on gran part de la vida pública continua paralitzada.
Les autoritats sanitàries associen aquest empitjorament de les dades a la variant britànica, ja present en la majoria dels països europeus. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ha registrat uns 24.000 casos a tot el continent però alerta que la presència real serà probablement molt superior, ja que la seqüenciació de mostres als Estats membres està sent limitada. Les autoritats sanitàries calculen que la variant britànica ja és dominant a Itàlia, Alemanya i França (suposa entre el 60 i el 80% dels casos).
Preocupa especialment l'evolució de la pandèmia a Itàlia, on els contagis s'han desbocat i la corba epidèmica creix de manera exponencial des de l'última setmana de febrer, segons evidencia el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins. Des de l'inici de la crisi s'acumulen ja més de 3,2 milions de positius i 102.000 víctimes mortals. Vora 40 milions d'italians i italianes, els que viuen a les zones que superen els 250 contagis per cada 100.000 habitants (que el govern cataloga com a roges) han començat un nou confinament que s'estendrà almenys fins al 6 d'abril i que mantindrà tancades les escoles, universitats i tots els negocis no essencials.
França, per la seua banda, encadena diverses jornades en les darreres dues setmanes i suma més de 20.000 casos diaris. L'elevada incidència al país, que ja supera els quatre milions de persones infectades des de l'inici de l'emergència sanitària i més de 90.000 morts, manté en cotes molt elevades la pressió hospitalària, sobretot en algunes regions com ara París, on la xifra de pacients ingressats en cures intensives supera els de la segona onada.
Tot i no haver estat tan colpejada per la tecera onada de la pandèmia, les mesures adoptades fins ara a França per a frenar l'expansió de la Covid-19 (entre d'altres el tancament de la restauració o el toc de queda a les sis de la vesprada) no estan aconseguint abaixar els contagis per damunt dels 20.000 casps de mitjana. En els últims dies, la incidència ha pujat de manera lleugera, amb una fort presència de la variant britànica del virus. A més, dilluns, la Direcció General de Sanitat va confirmar que les autoritats franceses estudien una nova variant del virus detectada a Bretanya per a aclarir el grau de transmissió i si provoca efectes més dolents en les persones afectades.
A Alemanya, les infeccions per coronavius també estan en ascens i han augmentat un 20% en l'última setmana, ha confirmat un expert de l'Institut Robert Koch de malalties infeccioses. "En els últims dies l'augment de casos s'ha accelerat", ha confirmat l'entitat en l'informe que elabora diàriament. De fet, la incidència acumulada a set dies ha pujat de 67 a 84 casos per cada 100.000 habitants en només una setmana. En el conjunt acumulat, el país germànic comptabilitza quasi 2,6 milions de contagis i més de 73.000 morts vinculades a un diagnòstic positiu en la Covid-19.
Els dubtes generats al voltant de la vacuna d'AstraZeneca, l'administració de la qual ha quedat suspesa preventivament en diversos estats europeus després d'haver-se detectat casos de trombosi en algunes persones i la mort d'una sanitària noruega, afigen més incertesa encara. Tant Alemanya, França i Itàlia estan entre els països que han deixat d'inocular momentàniament amb el preparat de la companyia anglosueca i esperen el veredicte final de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que ha de pronunciar-se aquest dijous.