La contestació interna contra el govern d'Israel arriba fins a la porta de casa de Netanyahu

La intel·ligència israeliana coneixia "amb alt grau de precisió" els plans de Hamàs abans de l'atac del 7 d'octubre

Un grup de manifestants en les protestes de Jerusalem
Un grup de manifestants en les protestes de Jerusalem / Eloisa Lopez (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de juny 2024 - 09:27 Actualitzat: 19 de juny 2024 - 08:10

Milers de persones es van congregar en la nit de dilluns enfront de la Knesset (el Parlament israelià) per a demanar la celebració d'eleccions anticipades i un acord d'alto el foc amb Hamàs per a alliberar els ostatges a la Franja de Gaza.

La protesta, en què segons els organitzadors van participar més de 100.000 persones, s'emmarca en la setmana d'accions convocades per nombrosos grups civils crítics amb la gestió del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que pretén forçar la convocatòria d'eleccions.

Una branca dels manifestants va arribar a les portes de la residència particular de Netanyahu, a Jerusalem. Un grup va intentar superar les barreres de la policia, que va recórrer a un canó d'aigua per a dispersar la manifestació. Hi ha nou persones detingudes, acusades d'agredir els agents.

La protesta va tindre lloc hores després que el primer ministre dissolguera el gabinet de guerra, com a resultat de la renúncia d'un dels ministres amb dret a vot, l'exgeneral i rival polític Benny Gantz, i del membre observador Gadi Eisenkot, així com per les pressions de la ultradreta per a ocupar les vacants. Finalment, Netanyahu ha organitzat un gabinet alternatiu amb quatre persones de la seua confiança.

Imatge aèria de les manifestacions d'este dilluns a Jerusalem
Imatge aèria de les manifestacions d'este dilluns a Jerusalem / Ilan Rosenberg (Reuters)

El govern del primer ministre el sostenen els socis ultraortodoxos i de l'extrema dreta, l'agenda dels quals va provocar una fractura important en la societat israeliana ja abans de l'assalt de Hamàs el 7 d'octubre que va desencadenar la invasió de Gaza. Estos membres més radicals de l'executiu, que defenen posicions molt conservadores i ultranacionalistes, advoquen obertament per una política d'assentaments en els territoris ocupats il·legalment a Cisjordània i com a estratègia de postguerra a la Franja de Gaza.

Arran de les eixides de Gantz i Eisenkot, els grups de l'oposició van declarar una setmana de protestes, que ha derivat en manifestacions multitudinàries i ha portat al bloqueig d'autopistes. Les protestes no han canviat el panorama polític i Netanyahu encara controla una majoria estable al Parlament.

Tretze morts al camp de refugiats de Nuseirat

Netanyahu aguanta, de moment, la pressió interna, mentre manté la campanya militar a la Franja de Gaza, a costa de la vida de milers de civils. Entre els assassinats recents més significatius hi ha els de huit palestins abatuts per l'artilleria israeliana mentre esperaven un camió comercial en una carretera, segons fonts sanitàries citades per Reuters. Els bombardejos han matat almenys tretze persones al campament de refugiats de Nuseirat i han causat una xifra indeterminada de víctimes al campament de Bureij, tots dos al centre de Gaza, segons l'agència de notícies palestina Wafa.

Al mateix temps, l'exèrcit celebra el possible desmantellament de dos dels quatre batallons de Hamàs a Rafah, on segons Unrwa només queden ja 65.000 palestins de l'1,2 milions de desplaçats que la ciutat va arribar a acollir. L'operació militar ha provocat més de 37.000 morts en els huit mesos d'ofensiva, la majoria dones i xiquets.

Metges Sense Fronteres ha portat el patiment de la població de la Franja de Gaza al Congrés. La infermera pediàtrica Ruth Conde ha emocionat les diputades i diputats espanyols amb el testimoni de la seua experiència a l'enclavament, en una jornada organitzada per l'ONG a l'hemicicle. "Sé com és l'olor el dolor i la mort, el que significa el patiment. Haver de decidir a qui salvar i a qui no. Ningú hauria de passar per això. Mirar un pacient a la cara i no tindre res més a oferir-li que donar-li la mà", ha explicat durant la seua intervenció.  

Katz acusa Espanya d'animar Hamàs a "violar dones" i "cremar bebés"

Qüestionar esta estratègia és el camí més curt per a ser acusat de traïdoria des de les institucions d'Israel. El ministre d'Exteriors, Israel Katz, ha acusat els països europeus que han reconegut Palestina —Espanya, Irlanda, Noruega i Eslovènia— d'animar els "terroristes" en la guerra i d'incitar-los a "violar dones, profanar els seus cadàvers i cremar bebés", en referència a algunes de les barbaritats que s'atribueixen a Hamàs en l'atac del 7 d'octubre. Katz ha fet estes afirmacions en una reunió a Budapest amb l'homòleg hongarés, Péter Szijjártó.

Israel coneixia "amb precisió", abans del 7 d'octubre, el pla de Hamàs

La intel·ligència israeliana coneixia "amb alt grau de precisió" i amb antelació al 7 d'octubre els plans de Hamàs per a segrestar entre 200 i 250 persones, entre civils i militars, segons una informació a què ha tingut accés l'emissora pública israeliana Kan. L'informe, que va mostrar en la nit de dilluns la cadena de televisió, conté informació sobre entrenaments de milicians per a infiltrar-se en bases de l'exèrcit, si bé en una xifra inferior a la dels 3.000 que es creu que finalment van travessar la frontera. 

Diumenge, el Tribunal Suprem va ordenar suspendre temporalment la investigació sobre les decisions de l'exèrcit i del Shin Bet, l'agència d'intel·ligència interna, que van permetre la incursió de Hamàs, perquè la consideraren contraproduent mentre està en curs la guerra. L'exèrcit ha obert la seua pròpia investigació interna, les conclusions de la qual s'espera que done a conéixer el mes de juliol.

També et pot interessar

stats