Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Continuen les tasques de rescat a Líbia a contrarellotge

Ara, a més de trobar supervivents, preocupa que s’estenguen malalties per la contaminació dels pous

Un bomber de l'ONG IAE, buscant supervivents a la ciutat líbia de Derna / ONG Intervenció, Ajuda i Emergències

El desastre que ha colpejat Líbia és una crisi humanitària sense precedents que ha deixat ja milers de morts i desapareguts, i s’espera que les xifres continuen pujant. Ara, a banda de lamentar les víctimes mortals i continuar buscant possibles supervivents preocupa i molt, la possibilitat que s'estenguen malalties per la contaminació dels pous.

La ciutat de Derna, la quarta més gran del país, és una de les més afectades pel col·lapse d’una presa, que ha causat estralls i ha deixat la ciutat arrasada. Es calcula que podria haver-hi mort el 16% de la població del municipi. 

El riu que desemboca a Derna no tenia un nom propi perquè sempre ha sigut intermitent i estava quasi sec la major part del temps. Però quan es va ensorrar la presa hi va sorgir una allau d’aigua salvatge que va passar per damunt dels més de setanta edificis de més de sis plantes que envoltaven el llit del riu. Ara, tots han desaparegut sota el fang. 

Cinc dies després, la població de la quarta ciutat més gran de Líbia ha de tractar de reconéixer els cadàvers als carrers, mentre les Nacions Unides denuncien que la major part de les morts es podrien haver evitat si s'haguera evacuat la població. De fet, molts supervivents denuncien que les autoritats van dir pels altaveus que la població es quedara a casa, però no volen dir-ho a càmera. 

Segons les xifres provisionals, han mort prop de 7.000 persones, però encara n'hi ha 10.000 desaparegudes i l'alcalde de la ciutat calcula que la xifra de morts podria arribar als 20.000, el 16% de la població. A més, 35.000 persones han hagut de desplaçar-se després de perdre-ho tot.  

A més de trobar el màxim nombre de persones desaparegudes amb vida com es puga, ara preocupa també el risc de malalties per la contaminació dels pous. La trentena de bombers valencians desplaçats a aquesta ciutat fantasma tracten de veure si queda alguna persona amb vida, però de moment, la major part del seu treball ha sigut traure cadàvers, una faena molt dura, però molt important per als familiars. 

Segons han explicat a À Punt NTC bombers voluntaris de l'ONG valenciana Intervenció, Ajuda i Emergències (IAE), tant ells com els seus gossos de rescat han estat tot el dia treballant de valent per a trobar algú amb vida en una zona que està “totalment devastada”. S’afanyen perquè els marges de temps per a recuperar persones vives s’esgoten, i estan treballant en edificis parcialment destruïts que no han sigut completament sepultats per l’aigua, que són els únics llocs en què hi ha possibilitat que alguna persona atrapada haja pogut sobreviure.  

També et pot interessar