Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

El contundent discurs de Borrell cap a Rússia: “No canviarem drets humans pel seu gas”

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors ha dit que aquests dies s'ha presenciat “l'acta de naixement de l'Europa geopolítica”

Intervenció de Josep Borrell aquest dimarts / EFE

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha dit aquest dimarts a Rússia que la UE no canviarà "drets humans pel seu gas" i que començarà a treballar per a "cancel·lar" la dependència comunitària dels hidrocarburs russos.

"No abandonarem la defensa dels nostres drets humans i llibertat perquè siguem més o menys dependents de Rússia", ha remarcat Borrell durant una intervenció en un ple extraordinari de l'Eurocambra per a debatre la invasió russa d'Ucraïna.

El polític espanyol va recordar que, quan era president del Parlament Europeu el 2007, va tindre l'oportunitat de dir al president rus, Vladímir Putin, després de l'assassinat de la periodista Anna Politkóvskaia, “que no anàvem a canviar drets humans pel seu gas”.

“I aquest és el moment de repetir-lo i actuar. I hem de començar a treballar ràpidament, com ha proposat la Comissió Europea, per a cancel·lar aquesta dependència” energètica, va assenyalar.

Per a Borrell, aquests dies s'ha presenciat “l'acta de naixement de l'Europa geopolítica”, en prendre la UE “consciència dels desafiaments als quals ens enfrontem” i després de veure que, per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial, un país envaeix un altre en sòl europeu, un país a més amb poder nuclear.

“Em posa dolent pensar en l'analogia històrica que aquests esdeveniments tenen amb l'inici de la Segona Guerra Mundial. Però és el retorn de la tragèdia al que s'enfronta Europa hui […]. En comptes d'espantar-nos, hauria d'impulsar-nos”, va recalcar.

Va demanar en concret que la UE siga un “poder dur”, no per mitjans militars, sinó a través de la “coerció, les represàlies i el contraatac”.

“Es fa com ha proposat la CE, de manera extraordinàriament eficaç, prenent mesures com aquestes que semblen de paper, que no mobilitzen míssils, però que tenen un efecte transcendental sobre la solvència d'un país, i impedeix que Rússia vaja a usar els diners que paguem pel seu gas per a alimentar la guerra”, va dir sobre les sancions econòmiques que ja està imposant la UE a Moscou.

“No sacrificarem la nostra llibertat o la d'uns altres pel nostre benestar i la nostra prosperitat”, va comentar sobre l'efecte col·lateral que poden tindre aquestes sancions per a la UE.

En tot cas, Borrell va celebrar que la UE haja decidit utilitzar els fons comuns reunits pels estats membres en el Fons Europeu per al Suport a la Pau (FEAP) per a invertir en armes per a enviar-les a Ucraïna, i va demanar als eurodiputats que quan voten el pròxim pressupost comunitari “posen els mitjans per a afrontar la següent crisi i la següent agressió russa”.

L'alt representant també va asseverar que "quan un potent agressor agredeix sense cap justificació un veí molt més feble, ningú pot invocar la resolució pacífica dels conflictes”.

Borrell va deixar clar: “No podem continuar confiant que apel·lar a l'estat de dret i desenvolupar relacions comercials vaja a convertir al món en un lloc pacífic on tothom evolucionarà cap a la democràcia representativa”.

“Les forces del mal, les forces que pugnen per continuar utilitzant la violència física com una manera de resoldre els conflictes, continuen vives", va alertar.

Així, encara que va assegurar que “hem fet molt i hem sens dubte sorprés al món i sorprés a Putin amb una capacitat de reacció ràpida i unida”, ara “cal seguir per aquest camí”.

“Pot ser el moment en el qual els europeus entenguen que el món en el qual viuen és un món perillós i, per a fer-li front, fa falta que reforcen la seua unió”, va concloure.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar