La COP28 s'activa amb una bateria de compromisos per a descarbonitzar l'energia

La cimera ha inclòs per primera vegada la salut com un punt de l’agenda climàtica

La conferència del canvi climàtic de les Nacions Unides d'enguany, la COP28, se celebra a Dubai (Emirats Àrabs Units)
La conferència del canvi climàtic de les Nacions Unides d'enguany, la COP28, té lloc a Dubai (Emirats Àrabs Units) / Amr Alfiky (Reuters)

La COP28 ha activat aquest dissabte una bateria de compromisos per a accelerar la descarbonització centrats a triplicar la capacitat instal·lada renovable i a duplicar la taxa de millora de l'eficiència energètica; reduir quasi a zero les emissions de les grans petrolieres i, simultàniament, les dels sectors industrials amb major impacte climàtic.

També hi ha hagut grans promeses econòmiques, respecte a la rebaixa de les emissions del metà –un gas d'efecte d'hivernacle amb huitanta vegades més capacitat d'atrapar calor que el CO₂– i declaracions multilaterals sobre salut, un punt nou en aquesta cimera.

La primera gran promesa ha sigut el Compromís Mundial Sobre Energies Renovables i Eficiència Energètica, firmat per 118 països i que aspira a triplicar la capacitat instal·lada renovable i a duplicar la taxa de millora de l'eficiència energètica d'ací al 2030.

Impulsat per la presidència de la COP28, l'acord busca aconseguir en menys de 7 anys els 11.000 gigawatts de capacitat renovable i elevar el ritme de millora de l'eficiència energètica del 2% al 4% a l'any.

Un altre pas en aquest camí de la descarbonització ha sigut el compromís de destinar 1.000 milions de dòlars a projectes de reducció d'emissions de metà, si bé els organitzadors de la COP28 han indicat que els detalls sobre aquest pla arribaran el pròxim dia 5 de desembre, durant el dia de l'Energia.

També s’ha anunciat el denominat Accelerador de la Transició Industrial, per a la descarbonització en sectors d'altes emissions com l'acer, l'alumini o el ciment.

Aquest projecte busca unir polítics, experts, indústries i finançadors per a destravar inversions i "escalar" ràpidament la posada en marxa de projectes per a reduir emissions.

Un tercer compromís de gran importància ha arribat de la mà de la indústria petroliera, amb cinquanta grans empreses responsables del 40% de la producció global de petroli que s’han sumat a la Carta de la Descarbonització del Petroli i el Gas, una iniciativa impulsada per la presidència de la COP28, la Unió dels Emirats Àrabs, i l'Aràbia Saudita.

Les companyies firmants –més de la meitat empreses nacionals de petroli– s’han compromés a fer “operacions neutres en carboni” per a l'any 2050, a posar fi a la crema rutinària de gas en torxa el 2030 i a reduir quasi a zero les emissions de metà.

Mitjançant aquesta carta, les petrolieres han acceptat dur a terme una sèrie de mesures per a retallar les emissions, com invertir en energies renovables, "combustibles baixos en carboni" i "tecnologies d'emissions negatives".

La salut en l’agenda climàtica

La jornada ha arrancat amb un altre compromís, la firma de la Declaració de Clima i Salut de la COP28, iniciativa secundada per 123 països per a posar la salut en el centre de l'acció climàtica, on es reconeix que cal reduir emissions i la contaminació per a salvaguardar la població del planeta de riscos sanitaris.

Entre els grans absents en aquest acord estan les dues nacions més poblades del món: la Xina i l’Índia. 

També et pot interessar

stats